Informații utile
Cunoscută și sub termenul medical de „dispepsie”, indigestia este o tulburare digestivă comună. Cele mai multe persoane se confruntă cu indigestia la un moment dat pe parcursul vieții. De cele mai multe ori, aceasta nu anunță nimic grav și poate fi tratată acasă. Simptomele de disconfort în abdomenul superior pot afecta 4 din 10 persoane în fiecare an[1]. Indigestia afectează atât femeile, cât și bărbații, dar simptomele pot fi diferite. Multe femei se confruntă cu această afecțiune în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru de sarcină.
- Cum se prezintă? Durere sau disconfort în abdomenul superior sau în piept. Deseori rezultă din supraalimentare, consumul de mese bogate în grăsimi sau supraponderabilitate. Simptomele apar, de obicei, după mese.
- Alte manifestări. Dispepsia este însoțită în mod obișnuit de eructații (râgâieli) și de senzație de balonare sau de greață.
- Care sunt cauzele indigestiei? Indigestia apare atunci când mucoasa protectoare a aparatului digestiv devine sensibilă la contactul cu acidul din stomac, fapt ce duce la iritații și inflamații. În majoritatea cazurilor, indigestia este generată de stilul alimentar nesănătos, respectiv mesele abundente, mâncatul rapid, alimentele bogate în grăsimi sau foarte picante. Printre factorii care contribuie la apariția indigestiei se numără și fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul, oboseala sau anumite medicamente (verificați indicațiile din prospectul medicamentelor pe care le utilizați). La aceasta pot contribui și infecția cu o bacterie numită Helicobacter pylori (sau H. pylori) sau hernia hiatală (când o parte din stomac se strecoară prin mușchiul diafragmeatic în piept). Câteodată, nu există cauze specifice care să poată fi identificate. Indigestia fără o cauză evidentă este cunoscută ca dispepsie funcțională sau non-ulceroasă.
Arsuri la stomac
Indigestia este de multe ori confundată cu „arsurile la stomac”. Cu toate că senzația de arsură poate face parte din manifestările indigestiei, acestea sunt două afecțiuni diferite. Arsura la stomac este cauzată de trecerea conținutului stomacului în esofag. Arsurile la stomac frecvete pot fi însă un simptom al bolii de reflux gastroesofagian. Tratarea arsurilor la stomac frecvente este foarte importantă, deoarece, în timp, refluxul acid vă poate deteriora esofagul.
La ce vă puteți aștepta?
- Simptome. Acestea includ disconfort sau durere în partea superioară a abdomenului, eructații (râgâieli) sau regurgitare, greață, balonare, senzația de plenitudine după ce ați mâncat, sațietate precoce în timpul mesei, senzația de arsură în piept, vărsături.
- Durată. Deși indigestia este o afecțiune întâlnită frecvent, ea se poate manifesta diferit de la o persoană la alta. Simptomele pot fi resimțite câteva zile, sau pentru o perioadă mai lungă de timp, în funcție de severitatea cauzei care provoacă indigestia. Atunci când urmați tratament , simptomele ar trebui să se amelioreze însă în decurs de una sau două săptămâni. Dar dacă luați constant medicamente pentru indigestie timp de câteva săptămâni și acestea nu se ameliorează sau se agravează, adresați-vă medicului. De asemenea, dacă vă afectează viața de zi cu zi, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
- Dietă. Pentru majoritatea persoanelor, simptomele se vor îmbunătăți doar prin schimbări ale stilului de viață, cum ar fi introducerea unei alimentații mai sănătoase și pierderea în greutate. Evitați mâncărurile grase și prăjite. Totodată, evitați să mâncați seara târziu. De asemenea, încercați să evitați băuturile răcoritoare carbogazoase, cafeaua și alcoolul. Mâncați încet și mestecați cu atenție.
- Dacă schimbarea dietei nu generează o ameliorare a simptomelor, este posibil să fie nevoie de administrarea unui tratament medicamentos. În funcție de situație, pot fi utilizate medicamente fără rețetă sau medicamente care se eliberează pe bază de prescripție medicală.
- Investigații clinice. Majoritatea persoanelor nu necesită investigații clinice în cazul indigestiei. Însă, dacă simptomele nu se ameliorează sau medicul dumneavoastră suspectează o altă cauză pentru acestea, este posibil să aveți nevoie de investigații suplimentare. Medicul va încerca să excludă alte probleme de sănătate care ar putea să provoace simptome asemănătoare efectuându-vă analize de sânge sau examen coproparazitologic (probe de scaun) sau, în anumite situații, o endoscopie digestivă. Aceasta din urmă reprezintă examinarea esofagului și a stomacului prin introducerea unui tub subțire și flexibil, cu o cameră în vârf.
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele și pentru a ameliora indigestia?
- Reduceți sau întrerupeți fumatul, ceea ce vă poate ajuta să ameliorați simptomele.
- Utilizarea medicamentelor fără rețetă. Diferite medicamente care neutralizează acidul din stomac (antiacide), precum și alte medicamente numite antagoniști ai receptorului H2 și inhibitori ai pompei de protoni (IPP) sunt disponibile fără rețetă în farmacii sau drogherii fizic și online. Dacă nu sunteți siguri cu privire la produsul pe care urmează să îl folosiți sau aveți întrebări, adresați-vă întotdeauna medicului sau farmacistului pentru informații și recomandări. Cel mai bine este să nu luați aceste medicamente pentru perioade îndelungate fără a cere sfatul unui medic sau farmacist.
- Evitarea medicamentelor antiinflamatorii. Dacă luați în mod regulat medicamente antiinflamatorii fără rețetă, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul, adresați-vă unui profesionist din domeniul sănătății.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Uneori, indigestia poate anunța probleme medicale mai serioase, în special dacă aveți peste 55 de ani. Trebuie să vă adresați medicului dacă simptomele dumneavoastră nu par să răspundă la tratament sau în oricare dintre situațiile de mai jos:
- Durere în piept/durere de stomac severă, persistentă. Dacă suferiți de durere severă, persistentă (pe o perioadă mai lungă de trei săptămâni), inexplicabilă sau care se agravează în partea superioară a abdomenului – în special dacă apare împreună cu alte simptome, cum ar fi dificultate în respirație, transpirație, senzație de greață sau vărsături.
- Vărsături cu sânge. Dacă vomitați sânge sau mici cheaguri ce seamănă cu niște boabe de cafea.
- Scaun închis la culoare. Dacă aveți scaun închis la culoare, cu aspect de smoală. Atenție! Nu este cazul să vă îngrijorați dacă luați produse/comprimate cu fier. În această situație, scaunul dumneavoastră poate deveni și negru. Acesta este un efect secundar inofensiv, care nu se va mai produce atunci când încetați să luați fier.
- Senzație de leșin. Aveți senzație de leșin sau leșinați.
- Probleme la înghițire. Prezentați dificultați la înghițire.
- Alte probleme. Suferiți de febră inexplicabilă, transpirații nocturne, scădere în greutate fără un motiv aparent sau observați vreo umflătură la nivelul abdomenului superior.
Dacă manifestați respirație îngreunată, transpirați abundent sau vă confruntați cu o durere care se răspândește de-a lungul maxilarului, gâtului sau brațului, consultați rapid un medic. În unele cazuri, un atac de cord (infarct miocardic) poate provoca simptome asemănătoare indigestiei și necesită îngrijire specializată de urgență.