Informații utile
Răceala obișnuită este o afecțiune comună contagioasă, care poate fi cauzată de mai multe tipuri de virusuri. În termeni medicali, aceasta este denumită infecție virală a căilor respiratorii superioare.
- Răceala este frecventă. În cursul unui an, adulții pot avea de la 2 până la 4 episoade de răceală. Copiii pot răci de la 6 până la 12 ori pe an.[1]
- Peste 200 de tipuri diferite de virusuri pot provoca răceala comună. Cel mai cunoscut este rinovirusul, responsabil pentru aproximativ 30%-40% dintre cazurile de îmbolnăvire.[2]
- Este foarte contagioasă. Răceala este cel mai contagioasă în primele 2-3 zile de la instalarea simptomelor.
- Se transmite pe calea aerului. Răceala se transmite prin inhalarea picăturilor din aer care conțin virusul, după ce persoana bolnavă a tușit sau strănutat, dar și prin contactul direct cu suprafețele contaminate.
- Cât de periculoasă este răceala? Răcelile sunt infecții care, în marea majoritate a cazurilor, se ameliorează de la sine și dispar, fără complicații. Pot reprezenta o problemă pentru persoanele cu sistemul imunitar deprimat, copii și vârstnici, întrucât simptomele se pot agrava sau pot apărea complicații.
- Fumatul. Unele simptome, cum ar fi tusea, tind să fie mai severe dacă fumați, iar răceala durează de obicei mai mult.
Factorii care favorizează răceala:
- Vârsta: Sugarii și copiii mici sunt mai predispuși să dezvolte o răceală, deoarece nu au sistemul imunitar suficient de dezvoltat.
- Schimbările de temperatură: Cazurile de îmbolnăvire sunt mai frecvente în perioada rece, din cauza trecerilor bruște de la cald la rece sau pentru că petrecem mai mult timp în încăperile închise, alături de alte persoane care ar putea fi contagioase.
- Alte condiții: Sistemul imunitar slăbit și oboseala pot contribui la instalarea răcelii.
!Voi avea nevoie de antibiotice?!
Majoritatea răcelilor trec singure, fără tratament. Pentru ameliorarea simptomelor există diverse produse care se eliberează fără rețetă, care au un nivel ridicat de eficiență și de siguranță pentru utilizator. Antibioticele sunt utile în tratamentul infecţiilor bacteriene de aceea ele sunt ineficiente în tratamentul răcelii comune, necomplicate.
La ce vă puteți aștepta?
- Simptome. La adulți și copii mai mari, simptomele de răceală durează aproximativ o săptămână și jumătate, iar la copiii mai mici până la două săptămâni. Simptomele sunt de obicei mai intense în primele două-trei zile, înainte de a începe treptat să se amelioreze și să dispară. Tusea poate dura până la trei săptămâni.
- Tratament. Tratamentul răcelii obişnuite ajută la ameliorarea simptomelor, de aceea trebuie să consultaţi medicul sau farmacistul pentru a identifica cel mai potrivit produs pentru dumneavoastră.
Ce puteți să faceți pentru a gestiona și ameliora simptomele?
Există câteva opțiuni care vă pot ajuta să treceți mai repede și mai ușor peste un episod de răceală.
Alimentația. Consumați alimente bogate în fibre, minerale și vitamine, în special fructe și legume. Hidratați-vă corespunzător.
Stil de viață. Acordați importanță somnului în această perioadă. Organismul are nevoie de odihnă pentru a se reface.
Medicamentele eliberate fără rețetă.
- Analgezicele: ameliorează durerile și febra. Paracetamolul, ibuprofenul sau aspirina pot ajuta la reducerea simptomelor. Aspirina nu se administrează copiilor cu vârsta sub 16 ani. Citiți și urmați cu atenție instrucțiunile din prospect.
- Decongestionantele: desfundă nasul și vă ajută să respirați mai ușor.
- Sirop de tuse: calmează tusea.
- Orice produs ați alege să utilizați, citiți şi urmați cu atenție instrucțiunile din prospect și de pe ambalajul fiecărui produs în parte.
Prevenție. Câteva gesturi simple vă pot ajuta să țineți răceala la distanță, dar și să evitați îmbolnăvirea celor din jur.
- Spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun sau utilizați soluțiile dezinfectante, în special înainte de a mânca.
- Evitați zonele aglomerate și contactul cu persoanele contaminate.
- Tușiți și strănutați în șervețele de unică folosință. Aruncați-le la gunoi după ce le-ați utilizat.
- Nu beți sau mâncați după alte persoane.
- Rămâneți acasă până vă simțiți mai bine, pentru a evita răspândirea virusului.
NU luați antibiotice!
Răceala este o infecție produsă de un virus, iar antibioticele sunt recomandate doar în cazul în care ați contractat o bacterie.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Complicațiile care pot apărea din cauza răcelii pot include dezvoltarea unei infecții bacteriene a urechii sau sinuzită bacteriană. Bolile cronice se pot agrava pe parcursul unei răceli.
Dacă produsele eliberate fără rețetă și adoptarea unor modificări în stilul de viață nu v-au ajutat la ameliorarea simptomelor, iar răceala persistă mai mult de o săptămână, este indicat să vă adresați unui medic.
Simptomele care ar trebui să vă facă să cereți sfatul unui specialist:
- apariția frisoanelor
- febră mai mare de 38 de grade Celsius
- dureri de cap severe
- vărsături
- dureri abdominale și în piept
- dificultate în respirație
- stări de confuzie