Importanța fierului în organism

Importanța fierului în organism

Fierul este un mineral vital pe care îl putem obține din alimentație și care se regăsește în celulele roșii, ajutând la transportarea oxigenului unde este necesar. Fierul are, de asemenea, un rol împortant în multe procese din organism, printre care și reglarea sistemului imunitar.

Dacă vă simțiți foarte obosiți și parcă nu aveți putere să faceți nimic, este posibil să aveți un nivel scăzut de fier în organism. Pentru a înțelege care este motivul, e important să cunoașteți rolul fierului în organism.

Rolul fierului

În celulele roșii din sânge, fierul se combină cu o proteină numită hemoglobină. Atunci când respirăm, oxigenul este atras de fierul din hemoglobină și este apoi transportat din plămâni către celulele și țesuturile corpului. Astfel, dacă nu avem suficient fier, organismul nu poate produce suficiente globule roșii din sânge care transportă oxigen[1]. De ce este important să ne asigurăm că avem un aport suficient de fier:

  • Ajută la menținerea multor funcții vitale din corp, inclusiv menținerea energiei generale și a concentrării, reglarea temperaturii corpului.
  • Întărește sistemul imunitar și previne infecțiile și bolile.
  • Menține sarcina sănătoasă. Volumul de sânge și producția de celule roșii din sânge cresc în timpul sarcinii pentru a asigura fătului oxigen și substanțele nutritive necesare. Ca urmare, crește și necesarul de fier.

Majoritatea oamenilor își asigură necesarul de fier din alimentație, însă anumite afecțiuni pot impune nevoia administrării suplimentelor de fier, la recomandarea medicului.

Surse naturale de fier[2]:

  • carnea roșie: conține cel mai ușor absorbită formă de fier, numită fier hem, făcând-o un potențial aliment important pentru persoanele predispuse la anemie.
  • pește și crustacee;
  • spanacul: deși acesta conține fier non-hem, care nu este absorbit foarte bine, spanacul este, de asemenea, bogat în vitamina C care mărește semnificativ absorbția fierului.
  • ficatul, rinichii sau alte organe ale animalelor;
  • leguminoasele: fasole albă, linte, naut, mazăre și soia;
  • cereale integrale, pâine, paste bogate în fier.

Care este doza zilnică de fier necesară pentru organism?

Cât de mult fier din surse naturale este necesar pentru a asigura aportul necesar zilnic depinde de vârsta, sexul și starea generală de sănătate a fiecăruia. De exemplu, sugarii și copiii mici au nevoie de mai mult fier decât adulții, în general, deoarece corpul lor este în creștere rapidă. În copilărie, băieții și fetele au nevoie de aceeași cantitate de fier[3]:

Vârsta Femei Bărbați
0-6 luni                                0,27 mg 0,27 mg
7-12 luni 11 mg 11 mg
1-3 ani 7 mg 7 mg
4-8 ani 10 mg 10 mg
9-13 ani 8 mg 8 mg
14-18 ani 15 mg 11 mg
19-50 18 mg 8 mg
Peste 50 ani 8 mg 8 mg
Femeile însărcinate 27 mg  

Deficitul de fier

Deficitul de fier reprezintă cel mai frecvent deficit nutrițional din lume. Apare atunci când necesarul de fier este mai mare decât aportul adus prin alimentație. Carența de fier nu trebuie neglijată deoarece implică probleme serioase care pot afecta sănătatea și activitatea de zi cu zi. Principalele simptome care v-ar putea semnala că vă confruntați cu un deficit de fier sunt[4]:

  • Oboseală extremă
  • Slăbiciune și lipsa energiei
  • Pielea palidă
  • Dureri în piept, bătăi rapide ale inimii sau dificultăți de respirație
  • Dureri de cap sau senzația de amețeală
  • Intoleranță la frig
  • Unghii fragile
  • Poftă neobișnuită pentru produse nealimentare, cum ar fi gheața sau nisipul
  • Căderea excesivă a părului
  • Sindromul picioarelor neliniștite

Este recomandat să nu neglijați o posibilă carență de fier și să vă adresați medicului dacă vă confruntați cu oricare dintre simptomele menționate. Copiii, femeile aflate la premenopauză și gravidele sunt expuse riscului de a se confrunta cu deficit de fier. Lipsa de fier pe termen lung poate implica probleme serioase pentru sănătate, ducând la slăbirea organismului și agravarea bolilor cronice preexistente.

În cazul în care analizele arată un deficit de fier din organism, medicul poate recomanda o cură cu suplimente alimentare ce conțin fier. Administrarea acestora trebuie făcută doar la recomandarea specialistului.

[1] http://www.mydr.com.au/womens-health/iron-and-your-body/

[2] https://www.healthline.com/nutrition/healthy-iron-rich-foods

[3] https://www.medicalnewstoday.com/articles/287228#recommended-intake

[4] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355034