Informații utile
Infecția urinară este o afecțiune întâlnită frecvent atât la femei cât și la bărbați. Aceasta este cauzată de prezența bacteriilor la nivelul diferitelor componente ale tractului urinar – rinichii, ureterele, vezica urinară sau uretra. Majoritatea infecțiilor implică tractul urinar inferior, respectiv vezica urinară și uretra. Tratată corespunzător, infecția urinară nu reprezintă o problemă gravă. Dar este important să știm cum se manifestă și cum putem preveni apariția ei, precum și cum putem gestiona eficient simptomele acesteia.
Frecvență
Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta o infecție urinară decât bărbații[1]. Infecțiile urinare sau ITU (Infecțiile Tractului Urinar) reprezintă una dintre cele mai comune probleme de sănătate, care afectează cu preponderență femeile. 50-60% dintre femeile adulte se confruntă cel puțin o dată în viață cu acest tip de infecție[2].
Cauze
Infecția urinară este cauzată preponderent de bacterii și poate afecta orice parte a tractului urinar. De cele mai multe ori, aceste bacterii dăunătoare organismului pătrund prin diferite căi în organism, însă sunt eliminate rapid. Atunci când acestea reușesc să învingă sistemul natural de apărare al organismului, se înmulțesc și provoacă infecții. În mod obișnuit, infecția urinară apare la nivelul uretrei sau al vezicii urinare. Daca simptomele sunt ignorate sau organismul afectat este foarte slăbit, infecția poate evolua până la afectarea rinichilor. Odată ajunse la rinichi, bacteriile pot provoca pielonefrite, adică infecții ale tractului urinar superior.
Bacteria E. Coli este responsabilă de cele mai multe dintre infecțiile urinare[3].
Factorii de risc
Consumul redus de lichide, amânarea urinării când apare această necesitate, activitatea sexuală, menopauza, sarcina, vârsta înaintată, pietre la rinichi, anomalii ale tractului urinar, sistem imunitar slăbit, condițiile anatomice (uretra scurtă la femei).
Tipuri de infecții urinare[4]
Infecțiile tractului urinar (ITU) pot fi de trei feluri, în funcție de localizarea acestora:
- Cistita – este o inflamație a vezicii urinare care afectează aproape în totalitate numai femei. Este în același timp cea mai răspândită formă de infecție urinară. De obicei, este cauzată de bacterii de tip E. Coli, care migrează din zona anusului. Cistita este deseori însoțită și de inflamația uretrei – uretrita;
- Uretrita – reprezintă inflamația uretrei. Este cauzată de bacterii, contractate, de obicei, prin boli cu transmitere sexuală. Uretrita este prezentă mai ales la bărbați, dar poate apărea și în cazul femeilor. Cei mai comuni agenți patogeni care duc la apariția uretritei sunt Chlamydia si Gonococul;
- Pielonefrita – este o inflamație a bazinetului si a rinichiului, în urma unei infecții bacteriene. Pielonefrita poate fi o complicație a unei cistite netratate. În acest caz, bacteriile migrează din vezica urinară spre rinichi.
Simptome[5]
Infecția tractului urinar nu prezintă întotdeauna semne clare, motiv pentru care această afecțiune poate fi trecută cu vederea sau confundată cu alte probleme de sănătate. Următoarele simptome ar putea indica prezența infecției:
- nevoia persistentă de a urina;
- senzație de usturime la urinare;
- urinări frecvente, în cantități mici;
- urină tulbure, urât mirositoare;
- urinare cu sânge;
- durere în zona lombară.
Atunci când infecția este localizată la nivelul rinichilor, pot apărea și febra, dureri în partea inferioară a spatelui sau lateral, greață și vărsături.
Diagnostic
Infecțiile urinare pot fi diagnosticate clinic, în urma discutării simptomatologiei cu medicul specialist, dar și prin intermediul testării în laborator a probelor de urină – urocultură, sumar de urină, antibiograma. În cazul în care vă confruntați des cu infecții urinare, medicul poate solicita și o ecografie sau radiografie.
Complicațiile. Este important ca în cazul în care vă confruntați cu o infecție urinară să depistați cauza din timp și să urmați tratamentul recomandat de medic. Netratată, infecția urinară poate duce și la unele complicații cum ar fi: infecții recurente, afectarea rinichilor, sepsis.
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?
Respectarea unor reguli elementare de igienă și alimentație sănătoasă vă vor ajuta să preveniți sau să reduceți șansele de a dezvolta această afecțiune.
- Consumați multe lichide, în special apă. Hidratarea ajută la diluarea urinei și vă determină să urinați mai frecvent, permițând astfel eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
- Nu amânați momentul micțiunii când apare această necesitate.
- Adoptați o igienă riguroasă a organelor genitale.
- Mergeți la toaletă la scurt timp după ce ați avut un act sexual.
- Evitați produsele pentru igiena intimă potențial iritante.
- Nu purtați lenjerie intimă strâmtă sau din materiale sintetice.
- Evitați metodele contraceptive ca diafragmele, spermicidele, care pot contribui la creșterea bacteriilor.
Tratament
Este important dacă prezentați simptome asociate infecției urinare să solicitați consultul unui medic specialist pentru un diagnostic potrivit. Deoarece infecțiile urinare sunt cauzate de bacterii, majoritatea necesită tratament cu antibiotic.
Antibioticele sunt eliberate doar pe bază de rețetă și se utilizează numai la recomandarea medicului, urmând schema de tratament indicată.
Medicația este diferită de la un pacient la altul, în funcție de tipul de infecție, de simptome și de istoricul medical. În unele situații, este nevoie și de medicamente antiinflamatoare sau medicamente analgezice, pentru ameliorarea durerilor. De regulă, simptomele se ameliorează în curs de câteva zile. Este important ca tratamentul prescris să fie urmat întocmai cum v-a recomandat medicul pentru vindecare și prevenirea reinfectării.
Când trebuie să mergeți la medic?
În cazul în care medicamentele indicate nu vă ameliorează simptomele sau acestea se agravează, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Următoarele situații pot indica necesitatea unui consult medical:
- sunteți însărcinată și prezentați simptomele specifice infecției tractului urinar
- nu v-ați confruntat în trecut cu această afecțiune și nu știți sigur despre ce este vorba
- urina prezintă urme de sânge
- simptomele nu se ameliorează în câteva zile
- simptomele revin după terminarea tratamentului
- aveți febră.
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749018/
[2] Idem 1
[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447
[4] https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/womens-health/urinary-tract-infection/types.html
[5] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447