Insomnia este o tulburare a somnului întâlnită frecvent care se caracterizează prin dificultatea de a adormi sau experimentarea unui somn întrerupt pe timpul nopții ori de slabă calitate. Insomnia implică și oboseală resimțită la trezire și poate avea un impact semnificativ atât asupra stării de spirit, a nivelului de energie și a activităților zilnice, cât și asupra sănătății celor care se confruntă des cu această afecțiune[1]. Este important să cunoști care ar putea fi cauzele insomniei și ce poți face pentru a te putea bucura de un somn de calitate, întrucât studiile au arătat că persoanele afectate de insomnie sunt predispuse la multe simptome de anxietate și de depresie.
Informații utile
Frecvență
Potrivit Societății Române de Pneumologie, insomnia afectează între 30-45% din populația adultă.[2] Insomnia fără o condiție de bază afectează 1-10% din populația generală, crescând până la 25% la vârstnici.
Tipuri de insomnie
Insomnia este o tulburare a somnului întâlnită frecvent și poate fi de două feluri[3].
- Acută: Majoritatea adulților se pot confrunta la un moment dat al vieții cu insomnie pe termen scurt (acută), care poate dura câteva zile sau chiar săptămâni. Poate fi, de obicei, rezultatul stresului.
- Cronică: Anumite persoane se pot confrunta cu insomnie (cronică) pe termen lung, care durează până la o lună sau mai mult. Insomnia cronică poate fi o condiție medicală de bază sau poate fi asociată cu alte afecțiuni medicale sau diferite medicamente.
Factorii de risc
Insomnia afectează femeile mai mult decât bărbații și persoanele în vârstă mai mult decât pe cele mai tinere. Alți factori de risc [4] includ: afecțiuni medicale cronice, probleme de sănătate mintală, ture de noapte la serviciu, stres.
De câte ore de somn ai nevoie?
Numărul necesar de ore de somn poate să difere de la o persoană la alta, în special în funcție de vârstă [5]. In medie:
- adulții au nevoie de 7 până la 9 ore de somn;
- copiii au nevoie de 9-13 ore;
- copiii mici și bebelușii au nevoie de 12 până la 17 ore.
Cauze
Insomnia este o tulburare a somnului întâlnită frecvent. Insomnia poate fi o afecțiune medicală primară sau poate fi cauza altor afecțiuni [6]. De obicei, insomnia cronică este rezultatul stresului sau al obiceiurilor care perturbă somnul. Cauzele frecvente ale insomniei cronice includ:
- Stresul. Îngrijorările legate de muncă, școală, sănătate sau starea materială vă pot menține mintea activă noaptea, îngreunând somnul. Evenimentele stresante din viață sau diferite traume pot duce, de asemenea, la insomnie.
- Programul de muncă sau călătoriile frecvente. Schimbările dese de fus orar în urma călătoriilor sau un program de lucru în ture de noapte sau care începe foarte devreme pot cauza probleme de somn.
- Obiceiuri nesănătoase de somn. Includ un program neregulat de somn, activități stimulante înainte de culcare, un mediu inconfortabil de somn și mâncatul copios înainte de somn sau petrecerea timpului la telefon ori la televizor.
Insomnia cronică poate fi, de asemenea, asociată cu afecțiuni medicale sau cu utilizarea anumitor medicamente. Alte cauze ale insomniei includ:
- Afecțiuni medicale. Exemple de afecțiuni asociate cu insomnia includ dureri cronice, diabet, boli de inimă, astm, boală de reflux gastroesofagian, tiroidă hiperactivă, boala Parkinson sau Alzheimer și, bineînțeles, alte tulburări de somn.
- Probleme de sănătate mintală. Stările de anxietate, stresul post traumatic vă pot perturba somnul. Trezirea prea devreme, fără să aveți un program anume, poate fi un semn al depresiei. Insomnia apare adesea și în cazul altor tulburări de sănătate mintală.
- Unele medicamente. Multe medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pot interfera cu somnul, cum ar fi anumite antidepresive și medicamente pentru astm sau tensiune arterială. Anumite medicamente analgezice, pentru alergii și răceală sau produse pentru slăbit conțin cofeină și alte stimulente care pot perturba somnul.
- Cofeina, nicotina si alcoolul. Consumul de cafea, ceai și alte băuturi cu cofeină după-amiaza târziu sau seara vă poate împiedica să adormiți noaptea. Nicotina din produsele din tutun este un alt stimulent care poate interfera cu somnul. Alcoolul te poate ajuta să adormi, dar previne stadiile mai adânci ale somnului și cauzează adesea trezirea la miezul nopții.
Simptome
Manifestările insomniei pot include[7]:
- Dificultăți de a adormi noaptea
- Treziri nocturne
- Nu vă simțiți bine odihnit după o noapte de somn
- Nivel de energie scăzut
- Oboseală sau somnolență pe timpul zilei
- Iritabilitate, depresie sau anxietate
- Simptome gastrointestinale sau dureri de cap
- Dificultăți de concentrare la activitățile zilnice sau în a vă aminti ceva
- Vulnerabilitate crescută la accidente
Diagnostic
Dacă vă confruntați frecvent cu episoade de insomnie și nu știți care ar putea fi cauza, discutați cu medicul de familie. În funcție de situația fiecăruia, acesta poate recomanda un consult al unui specialist în somnologie care să vă ajute să diagnosticați cauza insomniei. Specialistul ar putea:
- să vă întrebe despre istoricul medical, programul de somn și consumul de cofeină și alcool
- să facă o examinare fizică
- să recomande efectuarea deanalize, investigații generale sau specifice somnologiei, unele și pe timpul nopții, pentru a măsura tiparele de somn.
Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?
De obicei, pentru a scăpa de insomnii este nevoie să faceți câteva schimbări în rutina zilnică și să acordați importanță numărului de ore de somn recomandate de specialiști[8].
- Suplimente alimentare cu melatonină. Aceste produse pot fi eliberate fără rețetă pentru reglarea somnului, indicând organismului că este timpul pentru odihnă. Nivelurile mai ridicate de melatonină vă fac să vă simțiți mai somnoros, însă trebuie să administrați suplimentele conform indicațiilor din prospect sau recomandărilor de la medic ori farmacist, deoarece o doză mai mare vă poate perturba ciclul de somn și poate duce la dureri de cap, greață și iritabilitate. Cereți sfatul medicului de familie sau al farmacistului cu privire la doza indicată, în special în cazul copiilor. De asemenea, puteți încerca și anumite tehnici sau terapii care să vă ajute la dezvoltarea unor obiceiuri bune de somn.
- Medicamente pe bază de rețetă. Discutați cu medicul dumneavoastră despre tratament medicamentos, dacă tot vă confruntați cu probleme de somn după adoptarea schimbărilor în stilul de viață și nu observați semne de îmbunătățire în urma utilizării produselor fără rețetă. Medicul va căuta cauzele care stau la baza insomniei și vă poate prescrie medicamente pentru un somn odihnitor. Însă trebuie să urmați întocmai indicațiile medicului deoarece aceste medicamente sunt administrate și au rezultate, de regulă, pe termen scurt, iar utilizarea pe termen lung este asociată cu efecte adverse precum amețeală, dureri de cap, diaree, reacții alergice sau probleme cu memoria. Totodată, ar putea cauza dependență sau crește riscul de deces. De regulă, sunt prescrise doar pentru câteva zile sau cel mult câteva săptămâni.
Când trebuie să mergeți la medic?
Dacă după schimbarea obiceiurilor de dormit continuați să vă confruntați cu episoade de insomnie sau calitatea somnului nu se îmbunătățește cu ajutorul medicamentelor fără rețetă, adresați-vă medicului[9]. De asemenea, consultați un specialist dacă vă confruntați cu probleme de somn pe parcursul a mai multe luni de zile, iar activitățile cotidiene sunt afectate din ce în ce mai mult.
Medicul de familie va încerca să afle ce anume vă provoacă episoadele de insomnie, astfel încât să primiți tratamentul și recomandările potrivite. Este posibil să vă recomande adresarea către un specialist terapeut pentru terapia cognitiv-comportamentală care vă va ajuta să vă corectați comportamentele care vă împiedică să dormiți bine. De asemenea, este posibil ca medicul să vă direcționeze către o clinică de somnologie pentru a exclude alte tulburări de somn cum ar fi apneea în somn.
[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167
[2] https://www.srp.ro/2018/SRP%20-%20Informatii%20suplimentare%20Ziua%20Mondiala%20a%20Somnului%202018.pdf
[3] https://www.webmd.com/sleep-disorders/insomnia-symptoms-and-causes
[4] https://www.webmd.com/sleep-disorders/insomnia-symptoms-and-causes
[5] https://www.nhs.uk/conditions/insomnia/
[6] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167
[7] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167
[8] https://www.healthline.com/health/insomnia-concerns#treatment