Dr. Daciana Toma este medic primar Medicină de familie, medic formator MF, Coordonatorul Grupului de lucru Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și Secretar SNMF.
Interacțiunea dintre medicamente și alcool este periculoasă. O interacțiune medicamentoasă poate fi definită ca o interacțiune între un medicament și o altă substanță care împiedică realizarea efectului așteptat al medicamentului. Există mai multe mecanisme prin care medicamentele interacționează cu alte medicamente, alimente sau substanțe. Astfel, o interacțiune se poate materializa printr-o creștere sau o scădere a absorbției sau distribuirii unui medicament în organism, precum și modificări care intervin asupra concentrației acestuia sau în procesul de eliminare a medicamentului din organism. Toate aceste interacțiuni au ca urmare alte efecte decât cele așteptate ale medicamentului administrat.
Atenționările de a nu utiliza diferite medicamente împreună cu alcool se referă tocmai la acest tip de situații. De aceea, avertismentele înscrise în prospectul unui medicament cu privire la consumul de alcool pe durata tratamentului nu trebuie neglijate! Pericolul asupra sănătății este real, uneori putând avea efecte fatale!
Efecte
Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății noastre și în lipsa administrării unui tratament medicamentos (boli hepatice, boli gastro-intestinale, hipertensiune arterială, dislipidemie- creșterea grăsimilor în sânge, anxietate, depresie, tulburări de somn, obezitate, tulburări de dinamică sexuală, accidente, etc). În plus, chiar și consumat moderat, alcoolul poate duce la anularea sau reducerea efectului unui medicament. Dar și la creșterea toxicității în organism a anumitor produse. Asocierea alcoolului cu anumite medicamente poate provoca greață și vărsături, dureri de cap, somnolență, leșin sau pierderea conștienței. De asemenea, poate crește riscul de apariție a hemoragiilor interne, problemelor cardiace și dificultății de respirație.
Fie că este consumat simultan sau pe parcursul zilei, alcoolul poate interacționa atât cu medicamentele cu prescripție medicală cât şi cu cele fără rețetă (OTC) sau chiar cu unele suplimente alimentare. De aceea, este indicat să citiți cu atenție prospectul sau eticheta/ambalajul fiecărui produs înainte de utilizare. Sau să întrebați un specialist despre aceste posibile riscuri.
Interacțiunea dintre diferite medicamente și alcool
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate din Marea Britanie privind consumul de medicamente și alcool, printre cele mai frecvente clase de medicamente care interacționează cu alcoolul se numără: medicamentele pentru hipertensiune arterială, cele pentru reglarea somnului, medicamentele pentru anxietate sau depresie, analgezicele, relaxantele musculare, medicamentele pentru diabet sau colesterol, antipsihoticele.[1]
-
Insulina și medicamentele pentru diabet
Alcoolul consumat poate crește sau prelungi efectele insulinei sau ale medicamentelor pentru diabet[2]. Se poate ajunge astfel la hipoglicemie sau scăderea cantității de zahăr din sânge. Acțiunea poate dura de la 8 până la 12 ore. Printre simptomele hipoglicemiei se numără stare de nervozitate, transpirații, tremurături, slăbiciune, foame excesivă, palpitații, confuzie și stări de delir, somnolență și, în situații grave, pierderea conștienței și deces. Cereți sfatul medicului dacă este permis consumul de alcool în timpul tratamentului și dacă da, care este cantitatea de alcool pe care o puteți consuma. Nu administrați medicamentele cu un pahar de alcool ci alegeți apa. Anumite medicamente pentru diabet administrate pe cale orală, cum ar fi clorpropamida, pot provoca amețeli, înroșirea feței și greață, atunci când sunt luate cu alcool.
-
Acetaminofen (paracetamol)
Medicamentele analgezice pe bază de acetaminofen (paracetamol) sunt recomandate în combaterea durerilor și reducerea febrei. Acestea nu trebuie luate niciodată cu alcool. Specialiștii afirmă că o cantitate chiar și mică de alcool consumată împreună cu paracetamol poate duce la creșterea toxicității hepatice. Acest pericol poate apărea indiferent de numărul de comprimate administrate. Iar riscul este cu atât mai mare la persoanele în vârstă, deoarece ficatul nu mai are aceeași capacitate de a metaboliza medicamentele.
-
Antibioticele
Alcoolul nu va face neapărat antibioticele mai puțin eficiente, dar va crește riscul de a vă confrunta cu efecte adverse în forme severe. Consumul de alcool în timp ce urmați un tratament cu antibiotice poate provoca greaţă, vărsături, înroșirea feței, durere de cap, puls mărit, crampe abdominale. Este indicat să nu consumați alcool înainte, în timpul, sau până la trei zile după administrarea antibioticelor.
-
Medicamentele pentru tensiune arterială
În unele cazuri, consecința interacțiunii dintre alcool și medicamentele pentru tensiune arterială este hipotensiunea arterială, adică scăderea tensiunii sub limitele normale.
-
Medicamentele cu corticosteroizi sau unele antiinflamatoare AINS (ibuprofen)
Alcoolul crește riscul sângerărilor la nivelul stomacului sau apariției ulcerului dacă este consumat în timpul tratamentului cu aceste medicamente.
-
Medicamentele antidepresive
Acestea, combinate cu alcoolul pot duce la somnolență și amețeli. Este recomandat să evitați combinația dintre alcool și medicamentele administrate pentru depresie.
Acestea sunt doar câteva exemple de interacțiuni ce pot avea efecte semnificative asupra sănătății dumneavoastră. Astfel, trebuie să vă informați despre acest aspect înainte de administrarea oricărui medicament. Citiți cu atenție prospectul medicamentelor sau eticheta/ambalajul produselor eliberate fără rețetă. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, dacă nu sunteți sigur la ce trebuie să fiți atent atunci când administrați un produs, pentru a preveni astfel de interacțiuni și consecințele lor asupra sănătății dumneavoastră.
[1] https://www.drugs.com/article/medications-and-alcohol.html
[2] https://www.todaysgeriatricmedicine.com/archive/101308pe.shtml