Dr. Daciana Toma este medic primar Medicină de familie, medic formator MF, Coordonatorul Grupului de lucru Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) și Secretar SNMF.
Interacțiuni dintre medicamente și alimente. Ce sunt și cum le evităm?
Alimentația sănătoasă, adaptată nevoilor organismului, contribuie la menținerea stării de bine a organismului nostru. Acest lucru devine și mai evident în perioadele de boală. Atunci când organismul nostru este slăbit și este nevoie să urmăm un tratament. Însă, medicamentele pe care le luăm, fie că sunt prescrise de către medic sau eliberate fără rețetă, pot interacționa cu alimentele pe care le consumăm. Puțini dintre noi cunosc faptul că trebuie să fie atenți și la ce mânâncă, atunci când urmează un tratament. Asta pentru că unele alimente pot interacționa cu medicamentele, iar consecințele acestor interacțiuni pot fi severe.
Efecte
Unele alimente și medicamente, atunci când sunt consumate simultan, pot duce la modificări în capacitatea organismului de a absorbi un anumit medicament. Sau pot provoca reacții adverse severe. De asemenea, alimentele pot diminua sau crește efectul medicamentului sau pot produce efecte noi, de multe ori neplăcute pentru organism. Alte medicamente nu pot fi luate deloc cu anumite tipuri de alimente, deoarece acestea pot spori efectele secundare.
De aceea, este important să citiți prospectul medicamentelor înainte de a le administra. Și să vă consultați cu medicul dumneavoastră sau să discutați cu un farmacist cu privire la eventualele interacțiuni dintre medicamentele și alimentele pe care le consumați.
Exemple
Câteva exemple de interacțiuni dintre medicamente și alimente pot fi consultate mai jos. [1]
-
Produsele lactate și antibioticele
Produsele lactate, precum laptele, iaurtul și brânza, pot întârzia absorbția anumitor antibiotice, cum ar fi tetraciclinele și ciprofloxacina. Acest lucru se întâmplă deoarece calciul din astfel de alimente interacţionează cu antibioticele în stomac şi în partea superioară a intestinului subţire prin formarea unui compus insolubil. Pentru a evita problemele, specialiștii recomandă administrarea antibioticului cu o oră înainte de masă sau la două ore după ce ați mâncat.
-
Alimente bogate în vitamina K și acenocumarol
Acenocumarolul este un medicament anticoagulant care ajută la tratarea și prevenirea formării cheagurilor de sânge. Anumite alimente, în special cele bogate în vitamina K, pot diminua eficacitatea acestuia. Cele mai mari concentrații de vitamina K se găsesc în legumele cu frunze verzi, cum ar fi varză, spanac, napi verzi, broccoli, ceapă verde, sparanghel și andive. Dacă urmați un tratament cu acenocumarol, aveți grijă la aportul zilnic de vitamina K, încât acesta să nu fie unul în exces.
-
Dietele bogate în fibre și medicamentele pentru boli cardiovasculare (digoxina)
Fibrele alimentare, în special fibrele insolubile, cum ar fi tărâțele de grâu, pot încetini absorbția de digoxină și pot reduce eficacitatea acesteia. Pentru a preveni acest lucru, vârstnicii ar trebui să ia aceste medicamente cu cel puțin o oră înainte sau două ore după masă. Utilizarea unor suplimente alimentare pe bază de plante poate afecta și acțiunea produselor care conțin digoxină. De exemplu, ginseng poate crește concentrația sangvină a acesteia cu 75%, în timp ce sunătoarea scade nivelul cu 25%. De altfel, este important să recunoaștem care sunt semnele care indică o reacție toxică. Acestea includ slăbiciune, confuzie, stare de amețeală, greață și vărsături.
-
Alimentele bogate în iod și medicamentele antitiroidiene
Aceste medicamente împiedică glanda tiroidă să producă hormoni în exces. Sunt indicate astfel în gestionarea hipertiroidismului. Alimentele bogate în iod pot face exact contrariul, să producă hormoni tiroidieni. O dietă bogată în iod va necesita doze mai mari de medicamente antitiroidiene. Cu cât doza de medicamente este mai mare, cu atât este mai mare și riscul de apariție a efectelor secundare. Acestea includ erupții cutanate, urticarie și boli hepatice. Alimentele bogate în iod sunt fructele de mare și algele marine, de exemplu. Iodul se găsește, bineînțeles, și în sare iodată și într-o măsură mai mică în ouă, carne și produse lactate.
Citiți prospectul !
Interacțiunile dintre alimente și medicamente pot varia și pot avea efecte imprevizibile și diverse asupra fiecăruia dintre noi. Din acest motiv, este important să înțelegem importanța citirii cu atenție a prospectului unui medicament sau eticheta produselor pe care urmează să le consumăm.
Pentru ca un medicament să aibă efectul pe care îl dorim, este necesar să respectăm recomandările legate de modul de administrare referitor la număr de doze și cantitate, administrare în funcție de mese (înainte, în timpul sau după masă) și de eventualele interacțiuni cu alte medicamente, suplimente alimentare sau alimente.
Dacă nu știți sigur ce riscuri pot exista în funcție de alimentația pe care o aveți, dar și de alte medicamente sau suplimente alimentare pe care le utilizați, consultați-vă cu medicul dumneavoastră sau cereți sfatul farmacistului.
[1] https://www.todaysgeriatricmedicine.com/archive/101308pe.shtml