Interacțiunea medicamentelor cu grapefruit-ul

interacțiuni medicamente grapefruit risc

Fie că este vorba despre medicamente cu prescripție medicală sau cele eliberate fără rețetă, acestea trebuie luate potrivit recomandărilor făcute de către medic sau conform instrucțiunilor din prospect. Doar așa ne putem asigura că sunt sigure și eficiente. Este important să știm, spre exemplu, că pot exista interacțiuni între anumite medicamente și grapefruit-ul.

Puțini dintre noi știm că medicamentele pot interacționa chiar și cu unele alimente atunci când sunt consumate concomitent, cum este cazul grapefruit-ului. Astfel, efectul nu va mai fi cel dorit sau chiar pot apărea unele probleme. De aceea, este important să înțelegem pericolul care poate apărea în cazul unei interacțiuni dintre medicamente și alimente și ce trebuie să facem pentru a reduce acest risc.

Efectele interacțiunilor

Atunci când sunt consumate simultan, interacțiunile dintre medicamente și unele alimente pot încetini efectul produselor administrate, îl pot anula sau pot provoca reacții adverse. Dacă administrați un medicament în timpul mesei, există riscul ca organismul să nu absoarbă substanța respectivă sau efectul să fie unul întârziat. Acesta este motivul pentru care, în cazul unor medicamente, este precizat în prospect că trebuie luate pe stomacul gol, cu câteva ore înainte de masă sau după ce am mâncat. Unele produse nu pot fi combinate cu anumite tipuri de alimente. Doarece acestea pot provoca o reacție care modifică efectul medicamentului sau poate spori efectele secundare. Un exemplu în acest sens este consumul de suc de grapefruit pe durata tratamentului cu diferite medicamente.

Este important să cunoaștem ce risc pot avea anumite interacțiuni dintre medicamente și grapefruit, pentru a evita posibile efecte negative. Substanțele chimice din grapefruit interferează cu o enzimă din intestin numită CYP3A4, care afectează modul în care organismul descompune și absoarbe anumite medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, unele medicamente vor rămâne în corp timp îndelungat, ceea ce poate duce la efecte secundare severe.

Cum influențează grapefruit-ul eficacitatea diferitelor medicamente

În cazul anumitor medicamente, consumul de grapefruit pe perioada tratamentului medicamentos poate influența eficacitatea acestuia sau efectele asupra organismului.

Medicamente împotriva colesterolului

Statinele sunt medicamente cu rol în a reduce valorile colesterolului. Consumul de suc de grapefruit sau de grapefruit proaspăt poate crește cantitatea de statine din sânge. Acest lucru poate provoca efecte secundare mai intense ale acestor medicamente: dureri musculare și afectarea rinichilor. Rezultatele unui studiu au arătat că un pahar de suc de grapefruit a dus la creșterea nivelului de statine din sânge cu 260%[1].

Medicamente calciu-blocante pentru hipertensiune arterială

Ele acționează blocând influxul de calciu în vasele de sânge și normalizează valorile tensiunii arteriale. Un element natural care se găsește în grapefruit modifică repartizarea blocantelor canalelor de calciu. Aceasta poate duce la un nivel crescut al concentrației medicamentului în sânge, împreună cu un risc ridicat de reacții adverse serioase. Printre acestea se numără cum retenția de apă la nivelul țesuturilor, durere de cap, ritm rapid al bătăilor inimii.

Antiaritmicele

Grapefruit-ul poate influența efectele a câteva medicamente care tratează tulburările de ritm cardiac. Studiile arată că pacienții care au luat pastilele cu un pahar de suc de grapefruit au înregistrat o creștere de până la 84% a concentrației medicamentelor[2], fapt ce poate duce la modificări periculoase ale ritmului cardiac.

Anticoncepționale

În acest caz, sucul de grapefruit oprește absorbția hormonilor estrogeni în organism. Deși un nivel ridicat de estrogen nu ar trebui să facă mai puțin eficientă pilula, ar putea crește riscul de reacții adverse, precum apariția cheagurilor de sânge.

Antibioticele

Efectele grave pot apărea în special atunci când antibioticele sunt luate cu suc de grapefruit, în loc de apă. Acesta inhibă enzima care ajută la descompunerea medicamentului, astfel că antibioticele rămân în organism și până la 72 de ore.

Alte medicamente

Imunosupresivele, antidepresivele, medicamentele analgezice, medicamentele antialergice pot, de asemenea, interacționa cu sucul de grapefruit sau fructul consumat proaspăt.

Acestea sunt doar câteva exemple de interacțiuni pe care trebuie să le luăm în calcul. Fiecare persoană poate fi afectată diferit de aceste interacțiuni. Riscurile depind și de vârstă, doza de medicament pe care o luați, dieta zilnică, funcția hepatică și alte afecțiuni de care suferiți.

Ce trebuie să fac pentru a reduce riscul interacțiunilor?

  • Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră sau cereți sfatul farmacistului, înainte de a lua un medicament. Specialistul vă poate spune despre posibile interacțiuni dintre medicamente și alimente.
  • Citiți informațiile din prospect sau de pe eticheta fiecărui produs. Dacă ceva nu vă este clar referitor la modul de administrare, întrebați medicul sau farmacistul.
  • Citiți toate indicațiile și avertismentele de interacțiune, inclusiv în cazul medicamentelor care se eliberează fără rețetă sau a altor produse fără prescripție medicală, cum este cazul dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală sau al suplimentelor alimentare.
  • Este indicat să luați medicamentele cu un pahar cu apă.
  • Nu amestecați medicamentele în alimente, acest lucru poate schimba modul în care acționează substanța activă din medicament.
  • Dacă vă confruntați cu simptome care ar putea fi cauza unor efecte adverse, luați legătura cu medicul dumneavoastră pentru mai multe recomandări.

[1] https://www.healthline.com/nutrition/grapefruit-and-medications#section2

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2014943/