Întrebări despre medicamente la care farmacistul îți poate răspunde

medicament fără rețetă sfatul farmacistului

Chiar dacă recunoști simptomele de care suferi sau te confrunți cu o situație în care ai luat un anumit medicament fără rețetă și te gândești să îl folosești din nou, este bine să ceri și sfatul farmacistului. Acesta este cel care, în lipsa unui medic, știe ce recomandări de medicamente să facă și cum să îți răspundă la întrebările pe care le ai. Mai jos este o listă de întrebări (dar și de răspunsuri) pe care poți să i le adresezi cu încredere oricărui farmacist pentru a-ți adminstra cât mai corect și mai sigur un medicament fără rețetă.

  1. La ce este bun/pentru ce este acest medicament?

Poate ai găsit prin casă un medicament care nu mai are prospectul și nu știi ce tratează. Nu îl arunca la întâmplare și nu îl consuma fără să îi cunoști efectele. Mergi cu ambalajul la o farmacie și întreabă farmacistul pentru ce este medicamentul respectiv.

 

  1. Ce medicament să iau dacă am aceste simptome?

Chiar dacă intri în farmacie știind ce medicament vrei pentru că ai văzut o reclamă la televizor sau pentru că o rudă ți l-a recomandat, cere sfatul farmacistului. Acesta știe cât de puternic sau eficient este fiecare medicament. El îți va recomanda unul potrivit simptomelor tale. Farmacistul este avizat să dea sfaturi medicale în lipsa unui medic și îi poți urma cu încredere indicațiile.

 

  1. Cum trebuie administrat medicamentul?

Chiar dacă ai luat un anumit medicament fără rețetă și te gândești să îl folosești din nou, este bine să ceri și sfatul farmacistului. Unele tratamente își fac mai bine efectul înainte de masă, altele după masă. Unele dimineața, altele seara. Unele cu o cantitate mai mare de apă, altele cu mai puțină apă. De asemenea, în cazul unor medicamente, trebuie evitat consumul de anumite băuturi sau alimente care le pot influența eficacitatea. În funcție de medicament, farmacistul îți va spune ce alimente să eviți pe parcursul tratamentului, precum și doza recomandată.

 

  1. Ce reacții adverse îmi poate provoca medicamentul?

Despre reacțiile adverse poți citi și în prospectul medicamentului. Dar este mai bine să știi la ce să te aștepți înainte de a cumpăra și de a începe administrarea.  Întrebând farmacistul, vei ști care sunt posibilele reacții pe care medicamentul le poate declanșa în organismul tău. Astfel, vei putea decide dacă să ți-l administrezi sau nu.