Iritația de scutec

Iritația de scutec este o formă obișnuită de dermatită, întâlnită des la bebeluși

Iritația de scutec este o formă obișnuită de dermatită, întâlnită des la bebeluși. De regulă, afecțiunea este corelată cu purtarea îndelungată a scutecelor umede, dar depinde și de gradul de sensibilitate a pielii. Înroșirea pielii și durerile resimțite de bebeluși îi pot alarma pe părinți, însă iritația de scutec nu reprezintă o afecțiune periculoasă dacă este tratată corespunzător.

Informații utile

Frecvență

Majoritatea bebelușilor pot dezvolta, la un moment dat, iritație din cauza scutecului. Totuși, afecțiunea nu este întâlnită doar la copiii mici, ci oricine poartă scutec este predispus acestui risc.

Cauze

Iritația poate fi cauzată de mai mulți factori[1], printre care:

  • Iritarea din cauza urinei sau a materiilor fecale. Expunerea prelungită la urină sau materiile fecale eliminate în scutec poate irita pielea. Persoana care poartă scutec poate fi mai predispusă la erupții cutanate dacă se confruntă cu scaune frecvente sau diaree. Se întâmplă de obicei atunci când scutecul nu este schimbat la timp.
  • Frecarea scutecelor de piele. Scutecele strânse de piele favorizează apariția iritației.
  • Reacția alergică la anumite produse. Pielea poate deveni sensibilă ca urmare a unei reacții alergice la anumite șervețele umede, unele materiale din care sunt fabricate scutecele sau diferite tipuri de produse pentru îngrijirea personală. Printre cauze se pot număra și substanțele care se găsesc în pudra sau uleiurile pentru copii.
  • Infecții cu bacterii sau fungi. Zona acoperită de un scutec este vulnerabilă, deoarece pielea este caldă și umedă, ceea ce reprezintă un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor.
  • Diversificarea alimentară. Alimentele solide sau alte modificări ale alimentației schimbă compoziția materiilor fecale și pot crește frecvența scaunului, factori ce favorizează apariția erupțiilor cutanate.
  • Piele sensibilă. Bebelușii cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatită atopică sau eczemă, pot avea un risc mai mare de a dezvolta iritația în zona scutecului.
  • Tratamentul cu antibiotice. Atunci când sunt administrate antibiotice, bacteriile bune care mențin sub control fungii (ciupercile) sunt distruse, ceea ce duce la erupții cutanate din cauza infecției fungice. Utilizarea antibioticelor crește, de asemenea, riscul de diaree.
Cum se manifestă?

Iritația de scutec prezintă următoarele simptome:

  • Semne la nivelul pielii. Iritația se manifestă prin înroșirea și inflamarea pielii în zona acoperită de scutec.
  • Modificarea dispoziției bebelușului. Este posibil să observați că, din cauza disconfortului creat, copilul este mai irascibil decât de obicei, în special în momentul în care îi este schimbat scutecul. Plânge atunci când este schimbat sau când e atinsă zona afectată.

Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?

Tratament

Iritația de scutec poate fi tratată ușor și acasă. Cel mai bun tratament constă în menținerea pielii cât mai curată și uscată și schimbarea frecventă a scutecului[2]. Dacă iritația persistă, puteți cere sfatul farmacistului sau consultați medicul.

  • Unguent: ajută la refacerea pielii și hidratarea ei. Anumite produse pot fi eliberate și fără rețetă. Citiți cu atenție eticheta sau întrebați farmacistul, dacă nu sunteți siguri ce produs este indicat sau care este metoda de administrare.
  • Cremă cu o concentrație mică de hidrocortizon: aceasta se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, la recomandarea medicului. De asemenea, el va putea recomanda o cremă antifungică, dacă iritația este cauzată de o infecție fungică, sau cremă pe bază de antibiotic, doar în cazul unei infecții bacteriene.
  • Băi zilnice: faceți baie copilului cât mai des, până ce erupția se ameliorează. Folosiți apă caldă fără săpun sau alegeți unul fără alcool sau parfum.
  • Alte remedii: lăsați pielea să se aerisească și să se usuce în mod natural. De exemplu, este indicat să lăsați bebelușul fără scutec timp de aproximativ 10 minute, după fiecare schimbare. Optați pentru scutece mai lejere, până când zona afectată se vindecă.

Iritația de scutec se poate ameliora, de obicei, după câteva zile de tratament, însă poate reveni după un anumit interval de timp. Dacă iritația de scutec persistă, în ciuda tratamentului aplicat, medicul pediatru poate recomanda consultarea unui medic specialist dermatolog[3].

Prevenție

Cea mai bună metodă de a preveni iritația este menținerea zonei acoperită de scutec cât mai curată și uscată. Câteva sfaturi simple pot ajuta la diminuarea riscului de a dezvolta această afecțiune:

  • Curățați bine mâinile. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte și după schimbarea scutecului, pentru a preveni răspândirea bacteriilor.
  • Schimbați scutecul des. Îndepărtați cât mai repede scutecele umede sau murdare.
  • Spălați zona genitală cu apă caldă, de fiecare dată când schimbați scutecul. Limitați utilizarea șervețelelor umede, doarece acestea cresc riscul de apariție a unei asemenea iritații. În situațiile în care este nevoie să le folosiți, optați pentru șervețele pentru piele sensibilă, fără alcool sau parfum.
  • După spălare, uscați pielea cu un prosop curat sau lăsați-o să se usuce de la sine. Puneți scutecul când pielea nu mai este umedă.
  • Nu strângeți prea tare scutecele. Un scutec strâns de piele împiedică pătrunderea aerului în interior, ceea ce creează un mediu umed favorabil iritației. De asemenea, evitați îmbrăcămintea mulată, din materiale sintetice.
  • Aplicați unguent. Dacă bebelușul se confruntă cu iritație de scutec frecvent, aplicați unguent după fiecare schimbare a scutecului pentru a preveni iritarea pielii.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Dacă simptomele nu se ameliorează după câteva zile de tratament, consultați medicul pediatru. El va putea decide dacă este nevoie de analize suplimentare sau de anumite medicamente care se eliberează pe bază de prescripție medicală. De asemenea, cereți sfatul medicului dacă[4]:

  • Iritația este severă sau neobișnuită.
  • Semnele se agravează, în ciuda tratamentului aplicat.
  • Apar sângerări, senzația acută de mâncărime sau prurit.
  • Iritația este însoțită de febră.
  • În cazul copiilor mai mari sau al adulților, aceștia acuză și senzația de usturime la urinare sau alte probleme intestinale.

[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636

[2] https://www.healthline.com/health/home-remedies-diaper-rash#clean-and-dry

[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/diagnosis-treatment/drc-20371641

[4] https://www.webmd.com/parenting/diaper-rash-treatment#2