Mituri despre medicamentele eliberate fără rețetă (II)

Mituri despre medicamentele eliberate fără rețetă

Mituri despre medicamentele eliberate fără rețetă – de ce este important să le evităm?

Medicamentele fără rețetă, cunoscute și ca medicamente OTC (de la denumirea din engleză “over-the-counter”), sunt folosite pentru a trata sau pentru a preveni o serie de afecțiuni. Acestea se pot elibera direct din farmacie, fără a mai fi necesară o prescripție medicală. Ele pot fi administrate fără supravegherea medicului, cu condiția ca recomandările din prospect sau de pe etichetă să fie citite cu atenție și respectate întocmai.

Chiar dacă medicamentele OTC pot fi utilizate în gestionarea  afecțiunilor minore, la fel ca în cazul altor medicamente, trebuie să ținem cont că acestea pot produce efecte secundare în anumite situații. Astfel, acestea trebuie utilizate în mod responsabil pentru a fi eficiente. Automedicația responsabilă presupune și o informare corectă asupra a ce este mit. De aceea, vom analiza câteva dintre cele mai populare mituri, despre medicamentele OTC. Astfel, ne vom asigura că avem la dispoziție informații corecte și complete despre cum să folosim medicamente fără rețetă în diferite situații.

  1. MIT: Medicamentele OTC sunt la fel de periculoase ca cele eliberate cu prescripție medicală.

Medicamentele eliberate fără rețetă au o marjă mai mare de siguranță decât cele eliberate pe bază de rețetă. Însă și acestea pot avea efecte negative dacă nu sunt administrate corect. În general, aceste medicamente sunt sigure dacă sunt respectate indicațiile din prospect și doza recomandată.

! Înainte de a lua medicamente ce se eliberează fără rețetă, este important să precizați medicului sau farmacistului dacă urmați un alt tratament. Astfel, puteți evita posibile interacțiuni medicamentoase.

  1. MIT: Nu este nicio problemă să combin medicamentele fără rețetă cu suplimentele alimentare.

Înainte de a utiliza un medicament eliberat fără rețetă, discutați cu farmacistul despre ce alte produse OTC utilizați, inclusiv suplimente alimentare pe bază de vitamine, minerale sau pe bază de plante. Astfel, specialistul vă poate ajuta să evitați posibile interacțiuni care v-ar putea afecta starea de sănătate. Anumite suplimente alimentare pot avea un efect negativ asupra eficacității unor tratamente și pot împiedica modul în care acestea sunt absorbite, descompuse și eliminate de organism. Un exemplu este efectul pe care îl poate avea vitamina K asupra organismului concomitent cu administrarea de medicamente anticoagulante. În această situație specifică, administrarea vitaminei K, fără să discutați cu un medic pentru a potrivi doza necesară, poate duce la îngroșarea sângelui și la creșterea riscului de coagulare.

  1. MIT: Dacă sunt eliberate fără rețetă, pot lua câte pastile cred că am nevoie, nu mi se poate întâmpla nimic.

Orice produs consumat în exces poate dăuna sănătății. Medicamentele sunt eficiente și sigure atunci când sunt administrate în dozele corespunzătoare. Este important să respectați indicațiile din prospect în ceea ce privește doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă în parte, astfel încât produsul utilizat să acționeze într-un mod sigur și eficient. Mai mult nu înseamnă, în această situație, și mai bine. Nerespectarea dozei prescrise poate duce la apariția unor efecte adverse sau chiar agravarea simptomelor.

  1. Odată ce mă simt mai bine, nu mai este necesar să iau medicamentele.

Este important să fim responsabili și informați corect mai ales atunci când utilizăm medicamente ce se eliberează fără rețetă . Ameliorarea unor simptome nu înseamnă neapărat că un virus a fost eliminat complet sau am scăpat de răceală, spre exemplu. Respectați întotdeauna indicațiile din prospect sau recomandările medicului ori ale farmacistului cu privire la doza și perioada de administrare a medicamentului pe care urmează să îl luați.

  1. Medicamentele fără rețetă pot fi administrate oricât, atât timp cât simptomele persistă.

Fiecare medicament eliberat fără rețetă are menționată în prospect și perioada recomandată de administrare. Utilizarea îndelungată a unui produs poate duce la apariția unor efecte adverse sau la dependență, în cazul anumitor produse, fără a mai fi eficiente. Spre exemplu, analgezicele nu trebuie folosite mai mult de 10-15 zile. Dacă în acest timp nu observați o ameliorare a simptomelor sau acestea se înrăutățesc, consultați medicul. Mai probabil este vorba despre o agravare a afecțiunii de care suferiți și e nevoie de o re-evaluare, cu regândirea schemei terapeutice. Dacă nu sunteți sigur care este doza de care aveți nevoie, cereți sfatul medicului sau farmacistului.

  1. Medicamentele pentru tulburări de somn eliberate fără rețetă sunt mai bune decât cele care au nevoie de prescripție medicală.

Medicamentele OTC pentru somn vă pot ajuta să vă odihniți mai bine, atunci când nu reușiți să respectați orele recomandate de somn. Însă, aceste medicamente nu trebuie luate în exces. Unele produse conțin antihistaminic, iar utilizarea lor pe o perioadă îndelungată poate duce la o toleranță a efectelor acestora. Acest lucru înseamnă că pe măsură ce îl utilizați mai des, cu atât este mai puțin probabil că problemele legate de somn să fie rezolvate eficient. În cazul în care tulburările de somn persistă, cereți sfatul medicului pentru a vă asigura că nu sunt cauza unei afecțiuni mai grave.

Folosiți medicamentele OTC doar atunci când sunteți siguri că le folosiți pentru afecțiunea potrivită. Există riscul ca în lipsa tratamentului adecvat o afecțiune să se agraveze.

Când decidem să apelăm la OTC-uri trebuie să fim siguri că:
  • le luăm pentru afecțiunea corectă
  • respectăm modul de administrare recomandat (doză, doza zilnică, perioada de tratament)
  • ținem cont de eventualele interacțiuni medicamentoase și reacții adverse.