Mituri despre medicamentele eliberate fără rețetă

medicamentele fără rețetă mituri

Medicamentele eliberate fără rețetă, denumite și OTC ( de la termenul englezesc „over-te- counter”) sunt folosite pentru a trata o serie de simptome și boli care nu necesită neapărat o vizită la medic. Printre acestea se numără durerea de cap, febra, durerea de stomac, răceala, unele alergii, constipația sau diareea. Deoarece există numeroase mituri despre medicamentele fără rețetă, trebuie să ne informăm întotdeauna corect despre acestea.

În general, ele tratează simptome. Aceste medicamente sunt în general sigure și eficiente atunci când sunt administrate conform prospectului sau recomandării medicului sau farmacistului. Ele au un rol esențial în menținerea stării noastre de sănătate.

În cazul medicamentelor fără rețetă, este important să fim siguri că simptomele au fost identificare corect, că acestea nu sunt grave și că sunt cunoscute cauzele bolii de care suferim.

Chiar dacă aceste medicamente pot fi eliberate fără rețetă de la medic, în cazul în care aveți boli cronice sau urmați un tratament prescris de către medicul dumneavoastră, cel mai sigur este să discutați cu acesta despre administrarea în paralel a medicamentelor fără rețetă.

Să nu omitem faptul că medicamentele fără rețetă pot avea interacțiuni cu alte medicamente pe care le ia un pacient. De aceea, în cazul în care o persoană ia și alte medicamente, trebuie întrebat medicul despre eventuale probleme de acest tip.

Pentru a fi siguri, trebuie să ne informăm întotdeauna despre medicamentele fără rețetă pe care le luăm. Deoarece există numeroase convingeri sau mituri care circulă în rândul oamenilor și care pot face mai degrabă rău. Câteva dintre acestea:

  1. MIT: Dacă durerea sau disconfortul persistă sau se înrăutățește, este în regulă să luăm medicamentul într-o doză mai mare decât cea prescrisă.

Doza recomandată în prospectul unui medicament fără rețetă nu este stabilită în mod arbitrar. Aceasta este calculată pentru ca acesta să acționeze într-un mod sigur. Nerespectarea dozei prescrise poate avea efecte adverse. Mai mult, poate duce chiar la înrăutățirea bolii pe care doriți să o tratați.

  1. MIT: Antibioticele sunt remediile potrivite pentru tratarea tuturor infecțiilor acute.

Antibioticele sunt eficiente numai în tratarea infecțiilor cauzate de bacterii, cum ar fi amigdalita. În cazul infecțiilor cauzate de virusuri (care reprezintă majoritatea infecțiilor!), cum este cazul răcelilor, antibioticele nu sunt un tratament potrivit. Mai mult, folosite în exces în momentul în care nu este necesar, antibioticele își pierd capacitatea de a trata eficient infecțiile în care chiar este nevoie de acțiunea lor.

Citește aici ce sunt antibioticele și în ce situații ar trebui folosite!

  1. MIT: Este cel mai bine să depozităm medicamentele într-un loc în care ne sunt în permanență la îndemână, cum ar fi dulapul din baie.

Depozitarea medicamentelor într-un loc care să îți permită sa le vezi în fiecare zi poate părea o soluție bună. Îți poți spune că  așa nu vei uita să le iei. Dar păstrarea acestora în anumite locuri poate duce la deteriorarea lor și la pierderea eficienței. Cel mai bine este ca depozitarea lor să fie făcută într-un loc uscat, ferit de căldură și lumină directă. Păstrați-le în ambalajul original sau în recipiente care nu pot fi deschise cu ușurință de copii.

  1. MIT: Nu contează cum luăm o pastilă, atâta timp cât ajunge acolo unde trebuie. 

Pastilele trebuie luate întotdeauna cu apă. Asigurați-va că beți suficientă apă încât să nu apară situația în care pastila să se dizolve înainte să ajungă în stomac. Acest lucru înlătură posibilitatea iritării esofagului.  De asemenea, asigurați-vă că nu luați medicamentele pe stomacul gol ( cu unele excepții în care se precizează astfel în prospect).

  1. MIT: Medicamentele fără rețetă pot fi luate atâta timp cât simptomele persistă.

Chiar dacă se eliberează fără rețetă de la medic, medicamentele OTC nu trebuie utilizate pentru o perioadă mai mare decât cea menționată în prospect. Utilizarea îndelungată a acestora poate avea efecte adverse, deși pe moment tratează simptomele. Dacă nu sunteți siguri sau nu știți cum să le folosiți corect, consultați un farmacist. Dacă simptomele persistă și după perioada de timp menționată în prospect, cel mai bine este să consultați un medic sau să vă adresați unui farmacist.