Mituri despre minerale

Mituri despre minerale

Mituri despre minerale – cum le identificăm și evităm?

Mineralele pot face parte și ele din categoria suplimentelor alimentare. Acestea sunt substanțe nutritive necesare pentru o bună funcționare a corpului nostru și îndeplinirea funcțiilor necesare vieții, alături de alți compuși organici şi anorganici. Mineralele sunt adesea absorbite mai eficient de către organism dacă sunt furnizate în alimente. Astfel, o dietă variată asigură o aprovizionare adecvată cu majoritatea mineralelor necesare.

Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă echilibrată, ci să o completeze pentru a avea un stil de viață sănătos. Întotdeauna, înainte de a lua suplimente alimentare de orice tip, trebuie să ne informăm corespunzător. Asta pentru că, deși intră în categoria produselor alimentare, acestea nu pot fi luate oricând și oricum. Și pot avea chiar efecte dăunătoare pentru organism în anumite situații.

Informarea corectă despre suplimentele alimentare pe care dorim să le utilizăm presupune și evitarea unor mituri populare despre aceste produse.

Mit: Nu trebuie să am grijă ce mănânc dacă iau suplimente alimentare.

Doar pentru că luați suplimente alimentare nu înseamnă că puteți neglija alimentația. O dietă dezechilibrată, pe lângă faptul că este posibil să fie săracă în minerale și vitamine, poate fi bogată în grăsimi, zahăr sau sare. Ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate. Suplimentele alimentare pe bază de vitamine sau săruri minerale vă ajută doar să compensați anumite deficiențe alimentare. Dar acestea nu vor compensa efectele negative ale unei diete nesănătoase asupra organismului..

Mit: Suplimentele alimentare pe bază de fier mă vor ajuta să îmi recapăt energia.

Dacă sunteți slăbiți și nu aveți energie este posibil să fie un semn și al unui stil de viață nesănătos, ce implică sedentarismul sau alimentația nepotrivită. Ori stare de oboseală acumulată pe o perioadă mai lungă de timp. În acest caz, suplimentele alimentare cu fier nu garantează vreun efect asupra nivelului de energie resimțit. Suplimentele alimentare pe bază de fier pot fi recomandate atunci când lipsa de energie este legată de o deficiență confirmată de medicul specialist. De exemplu, anemia cauzată de deficiența de fier. În urma unei analize simple, medicul poate stabili dacă suferiți de această problemă.

Suplimentele alimentare pot dăuna dacă nu sunt administrate corespunzător. Excesul de fier poate provoca greață, vomă și poate afecta mai multe organe, printre care și ficatul.

Mit: Zincul te poate ajuta să învingi răceala obișnuită.

Zincul are rol în activarea celulelor albe care luptă cu infecțiile. Cu toate acestea, suplimentele alimentare cu Zinc pot interfera cu alte medicamente sau suplimente alimentare. Cereți sfatul unui specialist, dacă nu sunteți sigur în ce situații puteți apela la acest produs și care este doza recomandată.

Mit: Suplimentele alimentare nu interacționează cu medicamentele.

Indiferent de compoziția suplimentelor alimentare, unele dintre ele pot interacționa cu anumite medicamente. Sau pot afecta modul în care acestea se absorb în corp. Este important ca atunci când urmați un tratament medicamentos să întrebați medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă puteți lua suplimente alimentare, indiferent că este vorba despre săruri minerale sau vitamine. De exemplu, calciul luat împreună cu medicamentele antihipertensive poate duce la creșterea nivelului de calciu în sânge, ceea ce poate afecta rinichii.

Mit: Nu am nevoie de sfatul farmacistului pentru a lua suplimente alimentare pe bază de minerale.

Suplimentele alimentare fac parte din categoria produselor care se eliberează fără rețetă de la medic. Totuși, farmacistul este unul dintre specialiștii care vă pot ajuta cu sfaturi și recomandări, atunci când nu știți de ce produse eliberate fără rețetă sau suplimente alimentare aveți nevoie. De asemenea, vă poate ajuta și cu informații despre modalitatea de administrare a suplimentelor alimentare. Este important să cereți sfatul unei persoane avizate deoarece vitaminele sau mineralele pot diminua efectul tratamentului pe care îl urmați sau pot cauza efecte secundare.