Dr. Rodica Narcisa Tănăsescu este medic primar MF, doctor în medicină, formator MF și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
Informarea corectă despre suplimente alimentare este necesară pentru a nu cădea pradă diverselor mituri despre acestea, care pot fă dăunătoare pentru sănătate. Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică.
Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă echilibrată, ci să o completeze pentru a avea un stil de viață sănătos.
Acestea se găsesc sub foarte multe forme, cum ar fi capsule, tablete, pilule, pachete de pulbere sau fiole cu lichid, și se împart în două mari categorii – suplimente alimentare care conțin vitamine și minerale și suplimente alimentare care conțin plante sau extracte din plante.
Când sunt indicate suplimentele alimentare?
Întotdeauna, înainte de a lua suplimente alimentare, trebuie să ne informăm corespunzător. Pentru că, deși intră în categoria produselor alimentare, acestea nu pot fi luate oricând și oricum. Chiar pot avea chiar efecte dăunătoare pentru organism în anumite situații. În plus, suplimentele trebuie să respecte regulile unei producții atent controlate.
Suplimentele sunt indicate mai ales când există situații cum ar fi:
- Dietele restrictive;
- Alergii;
- Sarcina (atenție, nu orice supliment!);
- În anumite boli cronice;
- Sportivi;
- Diete dezechilibrate (deși prima indicație o reprezintă echilibrarea dietei).
Nu trebuie omis faptul ca nu toate suplimentele au la bază studii clinice. De exemplu, aminoacizii și batoanele energizante nu au studii clinice care să le ateste efectele benefice. Studiile le întâlnim doar la vitamine, minerale și alte câteva substanțe.
Un bun început în procesul de informare este evitarea unor mituri populare despre aceste produse:
-
MIT: Suplimentele alimentare care conțin antioxidanți pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă și a cancerului.
Nu există nicio dovadă conform căreia antioxidanții din suplimente ar putea preveni bolile de inimă sau cancerul. Rolul suplimentelor alimentare este acela de a completa o dietă normală, nu de a trata, vindeca sau preveni boli.
-
MIT: Vitaminele îngrașă.
Folosirea suplimentelor alimentare are ca efect accelerarea ușoară a metabolismului în urma creșterii nivelului de energie. Din acest motiv, este posibil ca senzația de foame să apară mai rapid, însă acest lucru nu înseamnă că îngrașă. În momentul în care suplimentele alimentare completează o dietă echilibrată, nu există riscul acumulării unor kilograme nedorite. De altfel, combinarea suplimentelor care promit faptul că ajută la reducerea excesului ponderal, cu o dietă bogată în grăsimi și zahăr, crește posibilitatea de a te îngrășa.
-
MIT: Suplimentele alimentare pot vindeca anumite boli.
Suplimentele nu pot vindeca, rolul lor fiind acela de a aduce un plus necesar funcționării corecte a organismului, echilibrând dieta. În momentul în care există boli care au la bază dezechilibre nutriționale pe termen lung, organismul încearcă să compenseze acest lucru din resurse proprii, dar la un moment dat nu mai reușește. Acela este momentul în care suplimentele intervin ajutând la restabilirea echilibrului, însă ele nu vindecă. Foarte important de reținut însă, este nevoia de un consult medical pentru a stabili un diagnostic corect în cazul acestor deficiențe, înainte de a folosi un supliment alimentar. Suplimentele alimentare nu pot înlocui tratamentul medicamentos pentru majoritatea bolilor, ci sunt un plus necesar pentru balansarea unor dezechilibre din dietă.
-
MIT: Vitaminele din suplimente pot înlocui vitaminele din alimente.
Vitaminele din suplimente nu le pot înlocui pe cele provenite din alimente, deoarece cele din alimente sunt mai ușor de asimilat de organism decât cele provenite din suplimentele alimentare. Mai mult, suplimentele nu trebuie să înlocuiască o dietă echilibrată, ci trebuie să o completeze.
-
MIT: Multivitaminele au acțiune universal valabilă.
Cu toate că multivitaminele conțin o serie de nutrienți care ar putea răspunde nevoilor oricui, indiferent de vârstă, întâlnim cazuri în care administrarea lor trebuie să se facă personalizat. De exemplu, sunt persoane în cazul cărora există carențe în cazul anumitor vitamine, pe când altele sunt în cantități mai mari, motiv pentru care administrarea vitaminelor ar trebui să se facă diferențiat.
-
MIT: Suplimentele nu interacționează cu medicamentele.
Este important ca în momentul în care urmați un tratament medicamentos, să întrebați medicul dacă puteți lua anumite suplimente alimentare. Pentru că ele au efect asupra funcționării organismului, trebuie să avem grijă să alegem suplimentele care să aibă efect benefic pentru organism și care să ne completeze dieta, astfel încât să avem un stil de viață sănătos. Cu atât mai mult cu cât unele suplimente alimentare pot interacționa cu anumite medicamente, chiar și eliberate fără rețetă, și pot provoca efecte adverse nocive în organism.