Mituri despre vitamine

Mituri despre vitamine

Mituri despre vitamine – care sunt informațiile neadevărate de care ar trebui să ne ferim?

Vitaminele fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Sunt compuși organici esențiali pentru sănătatea organismului, deoarece, în majoritatea cazurilor, organismul nu le poate sintetiza și trebuie aduse prin aport exogen, adică prin alimentație sau, uneori, prin suplimente alimentare.

Vitaminele pot veni să suplinească anumite nevoi ale organismului, atunci când, din anumite motive, substanțele cu efect nutrițional sau fiziologic lipsesc sau nu se găsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. Deficitul de vitamine poate apărea în cazul unor diete severe, al unei alimentații nesănătoase sau în cazul persoanelor al căror organism nu poate utiliza eficient nutrienții din alimentele consumate.

Este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza anumite suplimente alimentare pe bază de vitamine. Informarea corectă și responsabilitatea sunt esențiale și ele pentru menținerea stării de sănătate. Includem aici și importanța de a face diferența dintre ce este mit și ce este realitate.

Mit: Oricine poate lua vitamine.

Fapt: Vitaminele fac parte din categoria suplimentelor alimentare. După cum se înțelege și din denumire, acestea vin în completarea dietei, nu trebuie să o înlocuiască. Este recomandat să ne luăm necesarul de vitamine din alimente. Pentru acest lucru este important să avem o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume. Sunt și persoane care, din diferite motive, nu își pot asigura aportul necesar de vitamine. În urma unor analize medicale și la recomandarea medicului, persoanele care au anumite deficiențe vor avea nevoie de suplimentarea dietei cu vitamine.

Mit: Vitamina C combate răceala sau gripa.

Fapt: La fel ca orice alt supliment alimentar, vitamina C nu previne și nu vindecă afecțiuni. Vitamina C vă poate ajuta să ameliorați simptomele specifice răcelii și să treceți cu bine peste acest episod. Administrarea numai a acestui supliment alimentar nu vă va ajuta să nu vă îmbolnăviți și în niciun caz să vă vindecați. Vitamina C se găsește în stare naturală în citrice, pepene și roșii. Dacă alimentația nu vă asigură necesarul de vitamina C, aceasta poate fi administrată prin utilizarea de suplimente alimentare, la recomandarea medicului.

Mit: Vitaminele previn bolile de inimă sau alte afecțiuni cronice.

Fapt: Este important să înțelegem că suplimentele alimentare și implicit vitaminele nu previn, nu tratează și nu vindecă nicio afecțiune medicală. Acestea, așa cum le spune și numele, vin să suplimenteze o nevoie nutrițională a organismului și să suplinească dieta. Înainte de a vă administra orice produs pe bază de vitamine, cereți părerea medicului dumneavoastră și menționați dacă urmați un tratament medicamentos pentru a evita posibile interacțiuni. În cazul unor deficiențe sau dezechilibre apărute în urma unor afecțiuni, medicul va stabili dacă și ce nutrienți trebuie adăugați la dieta zilnică. Aceste produse nu trebuie să înlocuiască tratamentul medicamentos pe care îl urmați. Pentru a vă menține starea de sănătate, medicii recomandă să adoptați o dietă echilibrată și bogată în fructe, legume și cereale și să faceți mișcare în fiecare zi.

Mit: Vitaminele nu îți pot face rău.

Fapt: Orice produs administrat în exces poate dăuna sănătății. Alimentația sănătoasă este sursa naturală de unde ne putem asigura aportul necesar de vitamine. Vitaminele pot interacționa cu alte medicamente sau pot prezenta efecte secundare, în funcție de starea de sănătate a fiecărei persoane. Spre exemplu, unele suplimente alimentare pot împiedica modul în care corpul absoarbe, descompune și elimină medicamentele. De aceea, este important să menționați medicului sau farmacistului dacă urmați un tratament, înainte de utiliza suplimente alimentare.

Mit: Nu contează data de valabilitate a vitaminelor, sunt bune oricând.

Fapt: Trebuie să verificați întotdeauna data de expirare a fiecărui produs înainte să îl consumați și nu îl utilizați dacă termenul inscripționat pe ambalaj este depășit. Vitaminele nu mai sunt benefice dacă sunt administrate după data de valabilitate.