Păduchii de cap sunt insecte mici parazite și reprezintă o problemă frecventă de sănătate, existând încă din cele mai vechi timpuri. Aceștia se regăsesc cel mai des la nivelul scalpului, în spatele urechii sau la ceafă și se hrănesc cu sângele uman.
Informații utile
Infestarea cu păduchi de cap (denumită şi pediculoză) provoacă o senzație de mâncărime, gâdilat. Deși creează un disconfort și se pot transmite și la alte persoane, în special membrii aceleași familii, păduchii nu sunt responsabili de dezvoltarea unor boli grave[1].
Cum identificăm păduchii de cap?
Deși păduchii sunt mici, aceștia pot fi vizibili și cu ochiul liber. Au formă ovală sau rotundă, dimensiunea aproximativ cât a unei semințe de susan și sunt de culoare albă, maro sau gri închis. Sunt lipiți de scalp sau de firele de păr și nu vor cădea cu ușurință dacă vă scuturați părul.
Cine este expus riscului de a avea păduchi de cap?
Oricine se poate confrunta cu această situație, însă copiii au un risc mai ridicat, deoarece petrec mult timp în colectivitate și pot intra în contact direct cu cineva infestat[2] . Fetele se confruntă cu păduchi de cap mai des decât băieții întrucât acestea poartă, de obicei, părul lung. Infecția cu păduchi nu are nicio legătură cu igiena personală precară.
Cum se transmit?
Păduchii se pot transmite ușor de la o persoană la alta prin contact direct cu o persoană are deja pediculoză sau prin contact indirect cu îmbrăcămintea ori obiectele personale contaminate, cum ar fi pieptenele, șapca, pălăria, etc.
Păduchi vs. Mătreață
Păduchii de cap sunt adesea confundați cu mătreața. Mătreața se poate distinge cu ușurință prin pieptănarea părului sau chiar prin frecare ușoară a scalpului. Mătreața se îndepărtează cu ușurință, în timp ce păduchii sunt ferm atașați de scalp sau de baza firului de păr.
Simptome
Principalele simptome[3] ale pediculozei sunt:
- senzația de mâncărime este principalul simptom, provocată de o reacție alergică la mușcătura de păduchi. Poate dura 4-6 săptămâni până când apare senzația de mâncărime de când o persoană a dezvoltat păduchi;
- mici leziuni cauzate de scărpinat sau de zgârieturile unghiilor;
- aceste mici răni se pot infecta oricând și pot forma cruste;
- iritabilitate și dificultatea de a adormi.
Diagnostic
Păduchii de cap pot fi depistați prin căutarea atentă a scalpului și firului de păr. Localizarea lor poate fi dificilă, uneori, deoarece se pot mișca rapid atunci când plimbați degetele prin păr. Cu toate acestea, prezența larvelor aproape de scalp confirmă faptul că o persoană este infestată. Utilizarea unui pieptene special cu dinți fini poate facilita identificarea păduchilor vii. Dacă nu sunteți sigur dacă o persoană are sau nu păduchi, diagnosticul trebuie pus de un profesionist din domeniul sănătății. Păduchii de păr sunt mai ușor vizibili cu ajutorul unui microscop.[4]
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?
Păduchii de cap sunt insecte mici parazite și reprezintă o problemă frecventă de sănătate. Păduchii de cap nu trec de la sine și este indicat ca tratamentul să înceapă cât mai repede, pentru a evita riscul de a dezvolta diferite infecții[5].
Tratament
Este important de știut că tratamentul trebuie început numai dacă sunt identificați în mod clar păduchi vii.
- OTC: Multe medicamente eliberate pentru combaterea păduchilor de cap sunt disponibile fără prescripție medicală. De regulă, acestea sunt pe bază de permetrină sau piretrină. Cereți sfatul farmacistului sau medicului cu privire la produsele indicate pentru dumneavoastră. Citiți cu atenție prospectul sau eticheta fiecărui produs, înainte de utilizare și respectați întotdeauna instrucțiunile înscrise. Dacă păduchii nu au fost eliminați după administrarea tratamentului, consultați medicul.
- Medicamente cu prescripție medicală: Medicul va prescrie în urma consultației tratamentul potrivit, dacă este nevoie. Respectați indicațiile acestuia.
Sfaturi pentru eliminarea păduchilor[6]:
- Înainte de a aplica tratamentul, asigurați-vă că îndepărtați hainele care ar putea fi contaminate.
- Aplicați soluția pentru combaterea păduchilor, numită și pediculicid, conform instrucțiunilor de pe etichetă.
- Îmbrăcați haine curate după tratament.
- Folosiți un pieptene special pentru a îndepărta resturile păduchilor.
- Dacă nu observați semne de îmbunătățire după tratament, consultați un medic specialist.
- Repetați tratamentul după 9-10 zile și verificați atent părul și scalpul până când sunteți sigur că toți păduchii au dispărut[7].
- Pentru a vă asigura că reduceți reinfestarea, spălați bine hainele și lenjeria de pat. Curățați cu apă și săpun pieptenele de păr. Aspirați bine pardoseala și mobila.
Prevenție
Nu există o metodă eficientă care să prevină complet infestarea cu păduchi, însă câteva sfaturi sunt utile pentru a reduce răspândirea lor. În primul rând, evitați pe cât posibil contactul direct cap-la-cap cu alte persoane. Nu împrumutați haine, accesorii pentru păr sau obiecte personale, cum ar fi pieptenele, peria de păr deoarece reprezintă una dintre modalitățile prin care păduchii pot fi transmiși ușor de la o persoană la alta. Dacă ați avut contact direct cu o persoană contaminată, urmăriți câteva zile dacă vă confruntați și dumneavoastră cu această problemă[8].
Când ar trebui să mergeți la medic?
Dacă nu observați semne de îmbunătățire după aplicarea tratamentului, programați-vă la un consult medical. De asemenea, contactați medicul dacă vă confruntați cu mâncărime severă sau observați semne ale unei infecții.
[1] https://www.healthline.com/health/head-lice
[2] https://www.medicinenet.com/head_lice/article.htm
[3] https://www.cdc.gov/parasites/lice/head/disease.html
[4] https://www.healthline.com/health/head-lice#diagnosis
[5] https://www.medicinenet.com/head_lice/article.htm
[6] https://www.healthline.com/health/head-lice#treatment
[7] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/head-lice/diagnosis-treatment/drc-20356186
[8] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/head-lice/symptoms-causes/syc-20356180