Paraziții intestinali

Infecția cu paraziți intestinali afecțiunile comune

Infecția cu paraziți intestinali reprezintă una dintre afecțiunile comune intestinale, atât la adulți, cât și la copii.

Informații utile

Paraziții pot fi descriși ca niște viermișori albi care se dezvoltă în organismul nostru la nivelul intestinului gros. Infestarea nu provoacă simptome întotdeauna, fapt ce duce la o diagnosticare târzie, însă persoanele afectate se confruntă adesea cu senzația de mâncărime în zona anală sau vaginală și pot avea o predispoziție proastă.

Cine este la risc?

Infecțiile cu paraziți intestinali afectează cel mai frecvent copiii, deoarece adesea nu acordă importanță igienei mâinilor, petrec mai mult timp în colectivitate și împrumută jucăriile sau obiectele personale. Membrii familiei persoanelor diagnosticate sunt de asemenea la risc dacă locuiesc în aceeași casă.

Cum ajung în organism?

Paraziții intestinali ajung în organism pe calea aerului, prin ingestia apei sau alimentelor contaminate ori contactul cu suprafețele contaminate, în lipsa unei igiene adecvate, dar și prin anus. Locul favorabil în care se maturizează paraziții este intestinul gros, dar aceștia se mișcă de-a lungul sistemului digestiv pentru a depune ouă, câteva mii, adesea și în jurul anusului. Dacă persoana infectată se scarpină puternic și atinge larvele, iar apoi pune mâna pe obiectele din jur, fără să se spele cu apă și săpun, poate transmite mai departe paraziții. Atunci când altcineva atinge suprafețele contaminate și duce mâna la gură sau la nas, fără igiena corespunzătoare, se poate infecta. Larvele viermilor intestinali trăiesc până la 3 săptămâni pe suprafețe, iar odată ajunse în organism durează aproximativ 2 săptămâni până se dezvoltă.[1]

Cei mai întâlniți paraziți intestinali și semnele de manifestare[2]:
  • Oxiurii: ouăle ajung în organism prin anus, pe nas sau gură prin aerul inhalat sau alimente contaminate ori chiar punerea mâinilor la gură, după ce o persoană a atins un obiect contaminat. Simptomele prezenței lor includ senzația de mâncărime în zona anală, disconfort abdominal și paloare.
  • Limbricii: infectarea are loc prin apă sau alimente contaminate sau atingerea feței cu mâna după ce a fost atins un obiect contaminat. Simptomele prezenței lor includ oboseală, scădere în greutate, iritabilitate, poftă de mâncare scăzută, dureri abdominale și diaree.
  • Tenia: simptomele sunt, de obicei, absente. Cu toate acestea, unii pacienți prezintă dureri abdominale, oboseală, scădere în greutate și diaree.
  • Trichinella spiralis: acest parazit se dezvoltă în intestine și provoacă o boală serioasă cunoscută sub numele de trichinoză (trichineloză). De obicei, ouăle pătrund în organism prin ingestia produselor din carne de porc infestată crudă sau insuficient gătită sau a produselor din carne de urs. În intestine, ouăle se înmulțesc, se maturizează și migrează către alte părți ale corpului prin fluxul sanguin și sistemul limfatic. Principalele semne de manifestare sunt vărsături, diaree și crampe abdominale. În timp, se poate instala febra mare, inflamarea feței și durerile musculare. În cazurile severe, viermii pot pătrunde în mușchi, inimă și creier și pot provoca decesul.
Diagnostic

Diagnosticarea se face pe baza istoricului medical și a examinării fizice. Pentru confirmarea prezenței paraziților, medicul va cere și efectuarea unei analize de laborator a scaunului. Deoarece tratamentul diferă în funcție de parazitul care a pătruns în organism, pot fi necesare și alte teste de laborator pentru determinarea tipului de parazit.

  • Complicații. Complicațiile cauzate de contaminarea cu paraziți intestinali sunt rare, însă este bine să știți că acestea ar putea include: infecția tractului urinar cauzând cistită; pătrunderea parazitului în vagin și trompele uterine, cauzând vaginite sau endometrite; infecții ale pielii; apendicita în cazurile în care parazitul migrează în apendice[3].

Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?

Tratament[4]

Unii paraziți intestinali pot trece de la sine, iar în alte situații poate fi necesară administrarea unui tratament antiparazitar. Medicul vă poate recomanda medicamente pe bază de mebendazol și albendazol, care se administrează oral. Întrucât infecțiile sunt frecvente, iar medicamentele acționează doar asupra paraziților adulți, sunt recomandate 2 doze. Prima doză distruge viermii existenți adulți, iar doza a doua, administrată la 2 săptămâni, acționează asupra adulților noi care s-au dezvoltat din ouăle depuse. Respectați indicațiile medicului și citiți cu atenție prospectul înainte de administrare.

De regulă, dacă sunt și alți membrii ai familiei infectați sau nu, este mai bine ca toată lumea să urmeze tratamentul în același timp, pentru a reduce la minimum șansa de reinfectare.

Prevenție

Respectarea unor măsuri ce țin de igiena personală ar putea preveni reinfectarea:

  • spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun, curățați și unghiile după ce ați folosit toaleta și, în special, înainte de a mânca
  • discutați cu cei mici despre importanța spălatului frecvent pe mâini
  • clătiți periuțele de dinți înainte de a le folosi
  • dezinfectați suprafețele din baie și bucătărie
  • spălați în mod regulat lenjeria patului
  • asigurați-vă că cei mici poartă lenjerie intimă curată noaptea și schimbați-o dimineața[5]

Când ar trebui să mergeți la medic?[6]

Dacă nu observați semne de ameliorare după utilizarea tratamentului, sunteți însărcinată sau alăptați, consultați medicul pentru revizuirea acestuia.

De asemenea, adresați-vă medicului dacă vă confruntați cu una dintre următoarele situații:

  • pierderea poftei de mâncare
  • pierdere inexplicabilă în greutate
  • infecția pielii din zona anală
  • insomnie sau somn neliniștit

În cazuri foarte rare, paraziții intestinali se pot răspândi în afara intestinului, la nivelul tractului urinar sau ficatului, iar la femei în zona vaginului.

 

[1] https://www.nhs.uk/conditions/threadworms/

[2] https://www.medicinenet.com/parasitic_worm/definition.htm

[3] https://www.medicalnewstoday.com/articles/175134#complications

[4] https://www.medicinenet.com/pinworms_pictures_slideshow/article.htm

[5] https://www.nhs.uk/conditions/threadworms/

[6] https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/threadworms