Pielea uscată

Pielea uscată este afecțiune întâlnită frecvent

Pielea uscată este o afecțiune întâlnită frecvent. Aceasta este determinată de diferiți factori, însă de obicei nu reprezintă o condiție medicală gravă.

Informații utile

În majoritatea cazurilor, vremea caldă sau rece ori umiditatea scăzută, în lipsa unei hidratări corespunzătoare, sunt principalii factori cauzatori. Pielea uscată poate avea un aspect inestetic și creează disconfort. Dar, de cele mai multe ori, puteți gestiona situația acasă, cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă. Atunci când vă confruntați des cu această afecțiune sau ea capătă un caracter sever, este recomandat să vă adresați medicului.

Cauze

De cele mai multe ori, pielea uscată este cauzată de diferiți factori de mediu [1]. Sunt și alte afecțiuni medicale care ar putea afecta pielea. Cauzele potențiale ale pielii uscate pot fi:

 • Vremea. Pielea tinde să fie mai uscată iarna, când temperaturile și nivelul de umiditate scad. Se poate întâmpla același lucru și în zonele deșertice, când umiditatea este scăzută.
 • Căldura. Încălzirea centrală, sobele pe lemne și șemineele reduc umiditatea și favorizează usucarea pielii.
 • Băi și dușuri fierbinți. Băile lungi și cu apă fierbinte vă pot usca pielea. Riscul apare și dacă înotați frecvent, în special în apă puternic clorinată.
 • Săpunuri dure și detergenții. Anumite tipuri de săpunuri, detergenți și șampoane îndepărtează lipidele de la nivelul pielii și o usucă.
 • Alte afecțiuni. Persoanele cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică sau psoriazisul sunt predispuse să se confrunte cu uscarea pielii. La risc sunt și cei diagnosticați cu hipotiroidism sau diabet.
Factori de risc

Unele persoane prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu o piele excesiv de uscată, în funcție și de anumiți factori:[2].

 • Vârstă. Odată cu trecerea anilor, pielea noastră produce mai puțin sebum, substanța care menține pielea moale.
 • Deficiență de vitamine sau minerale. Pielea are nevoie de substanțe nutritive pentru a se menține sănătoasă. Dacă nu aveți un aport suficient de vitamina D, vitamina A, zinc sau fier, ați putea avea un risc mai mare să vă confruntați cu o piele uscată.
 • Fumatul. Țigările conțin substanțe chimice dăunătoare care accelerează îmbătrânirea pielii, astfel încât pielea devine mai uscată.
 • Anumite medicamente. Pielea extrem de uscată poate fi un posibil efect secundar al administrării anumitor medicamente, inclusiv statine și diuretice.
 • Condițiile de muncă. Persoanele care au o profesie care necesită să stea frecvent cu mâinile în apă sau utilizează substanțe chimice au un risc ridicat de a avea pielea uscată. Este și cazul celor care lucrează în saloanele de înfrumusețare, asistenții medicali, menajerele, muncitorii din construcții sau bucătarii.
Simptome

Pielea uscată este adesea o condiție temporară, întâlnită în special iarna, dar unele persoane se pot confrunta cu această problemă chiar și pe tot parcursul vieții. Semnele și simptomele pielii uscate pot varia și în funcție de vârstă, starea de sănătate, climă, timpul petrecut în aer liber sau îngrijirea personală. Zonele frecvent afectate sunt mâinile, picioarele, abdomenul, gleznele și tălpile. Dacă aveți pielea uscată, este posibil să vă confruntați cu următoarele simptome[3]:

 • Pielea pare deshidratată
 • Senzația de mâncărime care poate deveni intensă. Mâncărimea poate duce și la agravarea afecțiunii, dacă persoana afectată se scarpină intens pentru a scăpa de această senzație, fapt care poate provoca mici leziuni pe piele.
 • Pielea devine aspră la atingere
 • Descuamarea
 • Apariția unor pete roșii, denivelări, care se pot irita și infecta dacă sunt zgâriate sau supuse unei frecări constante
 • Îngroșarea pielii din zona afectată
 • Crăpături sau fisuri care se pot inflama și sângera
Diagnostic

În general, simpla examinare clinică poate fi suficientă pentru ca medicul să stabilească dacă vă confruntați cu această condiție medicală. Identificarea factorilor de risc și trecerea în revistă a istoricului familial pot ajuta la diagnosticare. Pe baza istoricului medical, pot fi excluse sau luate în considerare și alte afecțiuni medicale. În cazuri rare sau severe, pot fi realizate și alte investigații amănunțite.

Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?

Tratament

În majoritatea cazurilor, semnele și problemele cauzate de pielea uscată pot fi gestionate cu ajutorul unor măsuri de autoîngrijire, cum ar fi utilizarea cremelor hidratante și evitarea dușurilor și băilor lungi și fierbinți.

 • Dacă aveți pielea foarte uscată și aspră, medicul poate recomanda să utilizați creme care conțin acid lactic sau acid uric, care pot fi eliberate din farmacie și fără rețetă. Dacă nu știți ce produs este indicat pentru dumneavoastră, cereți sfatul farmacistului. Citiți cu atenție eticheta produselor înainte de utilizare.
 • În cazul afecțiunilor de piele mai serioase, cum ar fi dermatita atopică sau psoriazis, tratamentul este recomandat doar de către medicul specialist, în urma stabilirii diagnosticului. Uneori pielea uscată duce la dermatită, care provoacă roșeață și senzația de mâncărime. În aceste cazuri, tratamentul poate include loțiuni pe bază de hidrocortizon. Dacă apar crăpături la nivelul pielii, medicul vă poate recomanda aplicarea de comprese umede pentru a preveni infecția[4].
Autoîngrijire

Îngrijirea personală joacă un rol important în gestionarea pielii uscate. Iată câteva măsuri pentru acasă, care pot contribui la ameliorarea simptomelor[5]:

 • Hidratați bine pielea. Pentru a ajuta la refacerea pielii uscate, aplicați o cremă sau unguent cu proprietăți hidratante și masați puțin zona acoperită pentru ca acestea să pătrundă mai repede și mai ușor în piele. Dacă nu observați semne de îmbunătățire, este necesar să consultați un dermatolog specialist. Pielea excesiv de uscată poate fi cauza une afecțiuni medicale, cum ar fi dermatită atopică, psoriazis sau boli de rinichi. Medicul va recomanda tratamentul adecvat pentru fiecare situație în parte. În unele cazuri, poate fi necesară aplicarea unui produs care conține o combinație de uree și ceramide.
 • Evitați săpunurile dure. Pentru a evita iritarea pielii și a o ajuta să se vindece, utilizați un produs de curățare delicat, cu ingrediente hidratante, fără parfum. Este recomandată evitarea deodorantelor și săpunurilor antibacteriene foarte puternice.
 • Limitați băile și dușurile și folosiți apa caldă. Apa fierbinte îndepărtează sebumul, ceea ce usucă și mai tare pielea. Pentru a vă usca după baie, este recomandată tamponarea pielii cu un prosop delicat. Lăsați pielea puțin umedă și apoi aplicați crema hidratantă.
 • Folosiți un umidificator. Pielea uscată are nevoie de umiditate. Puteți crește nivelul de umiditate din încăpere cu ajutorul unui umidificator.
 • Protejați-vă pielea de frig. Când aveți pielea uscată, aerul rece poate agrava situația. Purtarea mănușilor în timpul iernii vă poate ajuta.
 • Evitați expunerea îndelungată la soare și raze UV. Atât soarele, cât și echipamentele speciale pentru bronzare emit raze UV, care usucă pielea. Înainte de expunerea la soare, aplicați o cremă cu protecție solară fără parfum, cu SPF 30 sau mai mare.
 • Purtați haine largi din bumbac. Hainele din materiale sintetice și strânse pe corp se pot freca de piele, ceea ce poate agrava pielea uscată. Pentru a preveni iritarea pielii, alegeți îmbrăcămintea din fibre naturale cum ar fi bumbacul sau mătasea.
Prevenție

Este important să vă asigurați că păstrați pielea curată și hidratată. Pe lângă igiena corespunzătoare, puteți include în rutina zilnică și o cremă hidratantă, chiar și atunci când pielea nu este uscată. Un alt sfat esențial pentru îngrijirea pielii este să folosiți protecție solară hidratantă în fiecare zi, pentru a preveni deteriorarea pielii. Evitați expunerea îndelungată la apă sau temperaturi ridicate sau asigurați-vă că purtați haine largi, din bumbac, care îndepărtează transpirația de pe piele. De asemenea, acoperiți cât mai mult suprafața de piele atunci când sunteți expusi la temperaturi scăzute[6].

Când trebuie să mergeți la medic?

Dacă pielea uscată și senzația de mâncărime nu se ameliorează în decurs de 2 săptămâni, adresați-vă medicului dumneavoastră[7]. În unele cazuri, acestea pot fi cauzate de o reacție alergică sau de o altă afecțiune a pielii, care necesită tratamente specifice.

Consultați medicul și dacă senzația de mâncărime se intensifică brusc și apar semne de infecție sau sângerare.

 

[1] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885

[2] https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-causes

[3] https://www.medicinenet.com/dry_skin/article.htm

[4] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/diagnosis-treatment/drc-20353891

[5] https://www.aad.org/public/diseases/a-z/dry-skin-self-care

[6] https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-dry-skin#prevention

[7] https://www.webmd.com/beauty/qa/when-should-you-see-a-doctor-about-dry-itchy-skin