Răceala vs. gripa. Simptome și tratament. Cum sunt ele diferite?

Răceala și gripa simptome tratament

Răceala vs. gripa. Simptome și tratament. Cum sunt ele diferite?

Cum se schimbă vara cu toamna și ne îndreptăm ușor spre iarnă, cum întâlnim din ce în ce mai mulți adulți sau copii care tușesc, au nasul înfundat, îi doare gâtul, au febră, dureri musculare sau obosesc foarte repede. Unii dintre ei sunt răciți, alții, însă, au gripă. Simptomele sunt diferite, tratamentul e diferit, modul în care ar trebui să acționăm în cazul fiecăreia e diferit. De aceea, e extrem de important să identificăm corect simptomele și să reacționăm în consecință.

Este important să ne pregătim de vaccinarea antigripală, deoarece gripa poate produce complicații severe, mai ales în rândul pacienților cu boli cronice (astm bronșic, bronhopneumopatie cronică obstructivă, boli de inimă, diabet, boli care scad imunitatea organismului), dar și în cazul  gravidelor, al  copiilor, personalului medical, persoanelor instituționalizate.

 Atenție la semnale!

Cum ne simțim când suntem răciți vs. cum ne simțim când avem gripă?

În primul rând, răceala e mai ”blândă” și durează câteva zile, gripa este mai agresivă și poate să ne afecteze mai mult de o săptămână. Simptomele de început, mai exact durerile în gât, tusea sau nasul înfundat nu ne spun, întotdeauna, dacă am răcit sau dacă avem gripă. Dar, dacă nu ne putem da singuri seama, apelăm la un specialist.

El ne poate spune că răceala înseamnă:

  • Dureri de cap și de gât
  • Nas înfundat
  • Tuse
  • Febră mică

Iar gripa înseamnă:

  • Stare generală modificată
  • Febră mare (39-40 de grade)
  • Oboseală
  • Tuse seacă (poate dura până la două luni)
  • Dureri musculare acute
  • Frisoane

Cum tratăm răceala și cum tratăm gripa?

În primul rând, NU cu antibiotice! Sunt boli virale, iar antibioticele nu au efect. Este o greșeală frecventă, care produce până la urmă ineficiența antibioticelor atunci când va fi nevoie de ele (rezistență bacteriană).

Răcelile și gripa se tratează, în general, simptomatic. Rareori, în anumite contexte epidemiologice, medicul va indica tratament antiviral în cazul gripei.

Pentru ambele cazuri este foarte important să bem foarte multe lichide, hidratarea ajută organismul în aceste momente. Când spunem lichide ne referim în principal la apă, unele ceaiuri, supe, dar fără sucuri și băuturi care conțin cofeină. La fel de important este să consumăm alimente bogate în vitamina C, sau vitamina C efervescentă în doză mai mare, și să ne odihnim, pentru că organismul are mare nevoie de repaos în aceste momente.

Pentru răceală, dar și pentru gripă, la îndrumarea specialistului, te poți trata cu produse care te ajută să respiri mai ușor (de exemplu dispozitivele medicale de tip spray nazal, recomandat a fi folosit maximum 5 zile), produse care decongestionează mucoasa nazală şi gâtul, care scad febra. Dacă după câteva zile (7-10) de tratament, simptomele nu se ameliorează, trebuie neapărat să mergeți la medic.

ATENȚIE! Nu luați antibiotice „după ureche” când sunteți răciți sau dacă aveți gripă. Antibioticele se iau când ați contractat o bacterie, iar în cazul răcelii și gripei e vorba de un virus, nu de o bacterie.

Și răceala și gripa, fiind cauzate de viruși, se transmit ușor, așa că e foarte important să îi protejăm pe cei din jur. Cel mai indicat este să nu mergem la serviciu sau la școală, măcar câteva zile, când se instalează simptomele, dacă starea de sănătate este precară. La fel de important este să ne ferim de cei care par “răciți”. Spălarea freceventă pe mâini, spălarea suprafețelor, aerisirea frecventă sunt gesturi simple, care ajută în limitarea răspândirii bolii.