Răul de mișcare este o afecțiune comună a urechii interne, unde se găsesc și centrii cu rol în menținerea echilibrului. Afecțiunea apare atunci când senzația pe care o percepe urechea internă este diferită de mișcarea pe care o vezi. Răul de mișcare mai este cunoscut și ca „rău de mare” sau „rău de mașină”, însă poate apărea și în timpul deplasării cu avionul sau trenul.
Informații utile
Persoanele și animalele fără un sistem vestibular (echilibru) funcțional sunt imune la boala de mișcare, ceea ce sugerează că urechea internă joacă un rol important în această afecțiune.[1] Principalele simptome ale răului de mișcare sunt greață, vărsături și stări de amețeală.
Cauze
Răul de mișcare apare atunci când există o contradicție între simțuri. De exemplu, ochii văd un lucru, corpul simte diferit, iar urechea internă percepe altceva. Creierul nu poate asimila toate acele semnale diferite. Astfel, apar senzația de rău și amețeala.[2]
- Rolul urechii interne în răul de mișcare: urechea internă face parte din sistemul vestibular și ne ajută să controlăm senzația de echilibru. Acest sistem include trei perechi de canale semicirculare, care conțin un lichid ce se mișcă odată cu rotirea capului și două sacuri ce conțin cavități sensibile la gravitație. Acestea trimit informații către creier despre ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
- Rolul creierului în răul de mișcare: Uneori, semnalele primite de creier sunt confuze. De exemplu, în timpul zborului, simțim că ne mișcăm, dar ochii transmit creierului că pare că nu ne deplasăm undeva. Informațiile sunt confuze, astfel apare răul de mișcare.
Cine suferă de rău de mișcare?
Oricine s-ar putea confrunta cu răul de mișcare, însă copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani fac parte din categoria cea mai vulnerabilă. De asemenea, femeile însărcinate au un risc mai ridicat de a experimenta acest tip de tulburare.[3]
Simptome
De obicei, răul de mișcare provoacă un disconfort abdominal, stări de greață, vărsături. Alte simptome includ transpirații reci și stări de amețeală. O persoană care se confruntă cu această problemă poate avea fața palidă și acuză dureri de cap.[4] De asemenea, dacă aveți rău de mișcare este posibil să vă confruntați și cu următoarele simptome[5]:
- somnolență
- creșterea cantității de salivă
- dificultate în respirație
- stare generală alterată
Este posibil ca simptomele să poată fi resimțite și după ce ați ajuns pe uscat sau deplasarea cu avionul ori mașina s-a oprit. De cele mai multe ori, însă, simptomele specifice răului de mișcare trec de la sine după încetarea mișcării. Sunt și persoane care se simt mai bine abia după 2-3 zile. Adresați-vă medicului daca simptomele nu se ameliorează în câteva zile.[6]
Diagnostic
De cele mai multe ori, simptomele trec de la sine sau pot fi gestionate cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă și nu necesită un diagnostic pus de către medic. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu răul de mișcare identifică și recunosc din timp simptomele, deoarece afecțiunea apare doar în timpul călătoriilor sau a altor activități specifice.
Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?
Tratament
Răul de mișcare este o afecțiune comună a urechii interne, unde se găsesc și centrii cu rol în menținerea echilibrului. Afecțiunea apare atunci când senzația pe care o percepe urechea internă este diferită de mișcarea pe care o vezi. Majoritatea medicamentelor sunt indicate mai mult pentru prevenirea sau ameliorarea simptomelor, deoarece răul de mișcare nu este o afecțiune ce poate fi vindecată.[7]
- Medicamente eliberate fără rețetă[8]: Simptomele răului de mișcare pot fi gestionate și cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă. Medicamentele antihistaminice sunt utilizate des pentru prevenirea sau ameliorarea răului de mișcare. Printre acestea se numără cele pe bază de ciclizină, prometazină sau meclizină. Dacă nu sunteți siguri cu privire la produsul indicat pentru dumneavoastră, cereți sfatul farmacistului. Citiți cu atenție prospectul, înainte de utilizare.
- Medicamente cu prescripție[9]. Scopolamina sub formă de pilule sau plasture cutanat reprezintă o altă opțiune de tratament, indicată în special pe timpul călătoriilor mai lungi. Atenție, aceste produse se eliberează pe bază de rețetă, la recomandarea medicului. Discutați cu medicul cu privire la metoda de administrare sau contraindicații.
- Alte remedii. Ghimbirul poate ajuta la prevenirea răului de mișcare. De asemenea, în anumite situații, presopunctura la nivelul încheieturilor mâinilor poate avea efecte în ameliorarea stării de rău[10].
Prevenție
Dacă v-ați mai confruntat cu această stare de rău, este posibil să fiți predispus la răul de mișcare indiferent de mijlocul de transport utilizat. Câteva sfaturi [11] v-ar putea ajuta să reduceți frecvența acestor episoade sau intensitatea simptomelor:
- Deplasarea pe mare: Stați aproape de marginea vasului și încercați să vă concentrați privirea asupra liniei de orizont. Dacă veți dormi pe vas, optați pentru o cabină amplasată la mijlocul acestuia.
- În avion: Rezervați un loc la geam și priviți afară. De asemenea, alegeți un loc pe scaunele așezate deasupra aripilor, acesta este locul în care gradul de mișcare este cel mai mic și unde turbulențele se simt cel mai puțin.
- În tren: așezați-vă la fereastră și stați întotdeauna cu fața spre sensul de mers al trenului.
- În mașină: Așezați-vă pe scaunul din față, în dreapta șoferului și priviți drept înainte.
Alte sfaturi care v-ar putea ajuta să reduceți simptomele:
- Nu citiți în timp ce vehiculul este în mișcare.
- Odihniți-vă bine înainte să porniți la drum lung.
- Evitați să consumați alimente grase și cu aciditate ridicată înaintea călătoriei. Aceste tipuri de alimente, cum ar fi carnea grasă, sucurile de citrice, cafeaua, se digeră lent și, în cazul cafelei, pot accelera deshidratarea. Este indicat să consumați pâine, cereale, mere, banane, apă, suc de mere.
- Hidratați-vă suficient. Nu consumați alcool înainte de a călători.
- Sprijiniți-vă capul de spătarul scaunului sau de tetiere atunci când călătoriți, pentru a minimiza mișcările capului.
- Când călătoriți cu mașina sau cu avionul, încercați să îndreptați aerul condiționat spre față pentru a vă da senzația de răcorire și de aer proaspăt.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Răul de mișcare este o afecțiune comună a urechii interne, unde se găsesc și centrii cu rol în menținerea echilibrului. Afecțiunea apare atunci când senzația pe care o percepe urechea internă este diferită de mișcarea pe care o vezi. Răul de mișcare nu reprezintă în sine o afecțiune care să ne pună sănătatea în pericol, iar majoritatea persoanelor care se confruntă cu această afecțiune nu necesită îngrijiri medicale. Cu toate acestea, în cazul în care vă confruntați cu deshidratare din cauza vărsăturilor persistente, este indicat să cereți sfatul unui medic.
[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/176198
[2] https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/motion-sickness#1-6
[3] https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/motion-sickness#1-6
[4] https://www.healthline.com/health/motion-sickness#symptoms
[5] https://www.medicalnewstoday.com/articles/176198#symptoms
[6] http://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/raul-de-miscare_1206
[7] https://www.medicinenet.com/motion_sickness_sea_sickness_car_sickness/article.htm
[8] https://www.aafp.org/afp/2014/0701/p41.html
[9] https://www.aafp.org/afp/2014/0701/p41.html
[10] https://www.medicinenet.com/motion_sickness_sea_sickness_car_sickness/article.htm
[11] https://my.clevelandclinic.org/health/articles/12782-motion-sickness