Refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian este cunoscut și ca “arsură la stomac”

Informații utile

Refluxul gastroesofagian este cunoscut și ca “arsură la stomac”, fiind un proces normal, fiziologic. Acesta apare atunci când conținutul gastric (alimentele sau lichidele îngurgitate) se întorc din stomac în esofag[1]. Se întâmplă, de regulă, după mesele copioase, iar simptomul cel mai resimțit este senzația de arsură în piept sau la nivelul gâtului.

Majoritatea episoadelor sunt catalogate ca indigestii ușoare şi se rezolvă prin simpla administrare a unor antiacide, fără a necesita prezenţa la medic. Este important de menţionat că pot apărea şi simptome atipice, cum ar fi tusea seacă, sughiţul, răguşeala, ce pot  sugera alte boli, ale căilor respiratorii. [2]

Frecvență

Refluxul gastroesofagian afectează persoane de toate vârstele[3]. Atunci când simptomele sunt resimțite de cel puțin două ori pe săptămână sau afectează viața de zi cu zi, poate fi vorba despre afecțiunea cronică digestivă numită boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Se consideră că cel puţin 40% din populaţia generală prezintă simptome ale bolii de reflux gastroesofagian, minim o dată pe lună. Acestea sunt reprezentate de arsuri la nivelul pieptului, ce se pot extinde la nivelul gâtului şi al gurii, regurgitaţia alimentelor ingerate, gust acru sau amar, dificultăţi sau dureri la înghiţire, vărsături, balonare Aceste manifestări apar mai frecvent după mese, cu durată de pînă la 2 ore, fiind agravate de poziţia culcat si ameliorate la ridicarea în picioare[4].

  • Cauze. Stilul de viață nesănătos, în special printr-o dietă neechilibrată, poate contribui la apariția acestei afecțiuni. Mesele voluminoase, alimentele grase sau prăjite, băuturile acidulate, alcoolice și cele care conțin cofeină, fumatul pot declanșa refluxul gastroesofagian.
  • Factori de risc: Printre condițiile care pot crește riscul de a dezvolta reflux gastroesofagian se numără și: obezitatea, hernia hiatală, fumatul, sarcina, golirea întârziată a stomacului, boli de țesut conjunctiv, precum sclerodermia, unele medicamente care scad presiunea la nivelul sfincterului esofagian.

Simptome

  • Cel mai întâlnit simptom poartă denumirea medicală de pirozis și reprezintă senzația de arsură resimțită la nivelul pieptului și care se poate extinde până la nivelul gâtului, urmată uneori de un gust acru-amar în gură;
  • Regurgitația – revenirea alimentelor sau lichidelor din stomac în gură;
  • Senzația de stomac prea plin;
  • Dificultăți la înghițire;
  • Rareori probleme de respirație;
  • Tuse seacă;
  • Durere în gât;
  • Senzație de nod în gât;
  • Durere în piept.

Diagnostic

Este posibil ca medicul dumneavoastră să observe că vă confruntați cu reflux gastroesofagian doar pe baza unei examinări fizice și a istoricului semnelor și simptomelor dumneavoastră, dacă acestea au fost descrise cât mai corect. Pentru a confirma diagnosticul de boală de reflux gastroesofagian sau pentru a verifica dacă sunt și alte complicații, medicul poate recomanda și efectuarea unei endoscopii digestive superioare, a unei radiografii cu bariu, testarea cantității de acid de la nivelul esofagului sau manometria – un test care evaluează mișcările și presiunea de la nivelul esofagului[5].

Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?

  • Modificarea stilului alimentar. Optați pentru micșorarea porțiilor de mâncare și pentru mese echilibrate. Este recomandat să evitați să mâncați cu 2-3 ore înainte de culcare, în special produsele care pot determina arsuri, de regulă alimentele grase, prăjelile, citricele, băuturile alcoolice, cofeina, ciocolata, menta, roșiile.
  • Stil de viață. La fel de importantă este și adoptarea unui stil de viață sănătos, scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale și menținerea unei greutăți normale a corpului. Evitați fumatul dacă vă confruntați cu simptome ale refluxului gastroesofagian.
  • Schimbarea poziției de dormit. Dacă aveți arsuri în timpul nopții, puteți încerca să dormiți cu capul puțin mai ridicat decât trunchiul, aproximativ 5-10 centimetri. Dacă este posibil, înclinați patul sau salteaua.

Tratament

În majoritatea cazurilor, simptomele asociate refluxului gastroesofagian necomplicat pot fi ameliorate prin adoptarea unui stil alimentar sănătos sau prin utilizarea produselor eliberate fără rețetă de la medic. Unele categorii de medicamente fără rețetă vă pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Indiferent de produsul utilizat, respectați doza și modalitatea de administrarea indicate în prospect.
  • Antiacide: acestea neutralizează acidul din stomac.
  • Antisecretorii: sunt medicamente pentru reducerea producției de acid, cunoscute sub numele de blocanți ai receptorilor H2 și pot scădea producția de acid din stomac până la 12 ore.
  • Inhibitori ai pompei protonice: sunt medicamente care blochează producția de acid și ajută la vindecarea țesutului deteriorat al esofagului.

Atenție! Dacă nu observați o îmbunătățire a stării dumneavoastre în urma tratamentului cu medicamente care se eliberează fără rețetă, adresați-vă medicului pentru noi recomandări de tratament sau investigații suplimentare.

Prevenție

Câteva recomandări v-ar putea ajuta să preveniți sau să reduceți apariția acestor episoade neplăcute:

  • Menținerea unei greutăți normale, obezitatea fiind unul dintre factorii declanșatori;
  • Evitarea fumatului;
  • Evitarea somnului imediat după masă și dormitul cu capul mai ridicat decât trunchiul;
  • Mâncatul lent și mestecarea alimentelor bine;
  • Evitarea alimentelor bogate în grăsimi și a celor care declanșează refluxul;
  • Purtarea hainelor care sunt mai largi în zona abdomenului.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Dacă simptomele nu se ameliorează după adoptarea unui stil alimentar sănătos sau în urma tratamentului cu medicamente fără prescripție medicală ori simptomele se intensifică, adresați-vă medicului.

Atenție! Cereți îngrijiri medicale de urgență dacă aveți dureri în piept, respirație îngreunată sau dureri de maxilar ori de braț. Acestea pot fi semne și simptome ale unui atac de cord (infarct).

 

 

[1] https://www.cdt-babes.ro/articole/reflux-gastroesofagian.php

[2] http://www.scumc.ro/vocea-medicului-specialist-din-spitalul-militar-central-boala-de-reflux-gastroesofagian/

[3] https://www.cdt-babes.ro/articole/reflux-gastroesofagian.php

[4] Idem 2

[5] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/diagnosis-treatment/drc-20361959