Trăim în era tehnologiei, în care informarea și educarea sunt esențiale, deoarece este în joc sănătatea noastră. Chiar dacă apelăm la remedii naturiste sau leacuri „băbești” moștenite de la generațiile trecute, este foarte important să fim conștienți că o cană de ceai, tablete cu magneziu și calciu sau diverse vitamine ne pot ajuta să ne menținem starea de sănătate, însă nu pot trata sau vindeca afecțiuni.
Medicamentele fără rețetă pe care le putem lua din farmacie sunt utile pentru afecțiuni comune, cum este spre exemplu răceala, sau pentru simptome pe care le cunoaștem deja. Suplimentele alimentare sau remediile naturiste nu au același rol. Ce este foarte important de reținut în cazul celor din urmă este că necesită sfatul unui specialist, farmacist sau medic, înainte de a le utiliza. Asta pentru a fi siguri că acestea sunt folosite corect, că nu au interacțiuni cu alte medicamente, mai ales în situațiile în care deja luăm un alt tratament pentru o altă afecțiune.
Sunt cazuri în care aceste produse, luate pentru că așa zice mama sau bunica, nu rezolvă problema. Din contră, prin amânarea prezentării la medic, uneori, o pot agrava.
Informare corectă
De asemenea, pentru a fi informat corect, eticheta fiecărui astfel de produs este extrem de importantă. Aceasta trebuie citită cu mare atenție. Dacă atunci când ne cumpărăm mâncare de la supermarket, eticheta nu trebuie ignorată, cu atât mai mult aceasta este importantă când vine vorba despre astfel de produse. Acestea ne pot influența starea de sănătate. Ingredientele ne ghidează să alegem un produs sau altul, când știm că suferim de alergii sau avem intoleranțe. Mai mult, trebuie să ne asigurăm că nu există riscul ca acestea să aibă interacțiuni cu diferite alimente, medicamente sau chiar alte produse similare.
Dar asta înseamnă să fim foarte atenți la etichetă, la prospect, la simptomele avute și la alte afecțiuni de care ne știm suferinzi. Ceaiurile, remediile din plante, vitaminele și minerale pot fi bune pentru organism în anumite situații. Dar doar dacă sunt utilizate în mod corect și responsabil. Nu orice ceai de plante e bun pentru răceală, de exemplu.
Cei mai mulți dintre noi avem acces la internet. Sau știm pe cineva care are acces. În aceste condiții e simplu să ne informăm. Dar trebuie să avem mare grijă ca sursa să fie una credibilă, validată de medici. Sursele de informare pot fi adesea înșelătoare și dăunătoare . Dacă avem cea mai mică îndoială privind o informație, este important să apelăm la un specialist.
Informarea și educația privind sănătatea noastră sunt responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Conștienți de toate acestea, vom avea mai puține probleme legate de starea noastră de sănătate.
Dr. Rodica Narcisa Tănăsescu este medic primar MF, doctor în medicină, formator MF și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.