Rinita alergică

Rinita alergică cunoscută manifestare alergie

Informații utile

Rinita alergică, cea mai cunoscută manifestare de alergie, este o boală  cu simptome care se resimt în principal la nivelul nasului. Rinita alergică se dezvoltă atunci când organismul reacționează excesiv la un factor alergen din mediu. Rinita alergică nu este contagioasă.

  • Frecvența. Este o afecțiune foarte frecventă. Este estimată să afecteze aproximativ 30% din populația europeană și 25% dintre români, cu precădere persoane cu vârsta cuprinsă între 5 și 25 de ani[1]. Persoanele care au un istoric de alergii în familie sunt mai predispuse să dezvolte rinita alergică.
  • Cum se manifestă? Dacă strănutați des, aveți nasul înfundat ori vă curge foarte mult, dacă aveți o senzație de mâncărime la nivelul ochilor, gurii sau nasului, este posibil să aveți rinită alergică.

Inflamația din interiorul nasului este cauzată de substanțe străine numite alergeni. Aceștia pot fi de exterior: polen de la diferite plante sau spori de mucegai; de interior: păr de la animalele de companie, acarieni, mucegai; iritanți: fum de țigară, parfum, detergent pentru rufe, soluții pentru curățare.

Rinita alergică are două forme diferite

  • Sezonieră: simptomele rinitei alergice sezoniere pot apărea primăvara, vara și toamna devreme. De obicei, sunt cauzate de sensibilitatea alergică la sporii mucegaiului aerian sau la polenul din iarbă, copaci și buruieni. Această formă este cunoscută și sub denumirea de „febra fânului”, chiar dacă simptomele nu sunt cauzate de fân și printre acestea nu se numără și febra.
  • Perenă: persoanele cu rinită alergică perenă prezintă simptome pe tot parcursul anului. Acestea sunr de obicei mai ușoare decât în cazul rinitei sezoniere dar relativ permanente. În general, este cauzată de acarieni, păr de animale, gândaci sau mucegai.

Unele persoane pot prezenta ambele tipuri de rinită, simptomele perene înrăutățindu-se în anotimpurile specifice polenului. Există, de asemenea, cauze nealergice pentru rinită, inclusiv anumiți iritanți. Printre aceștia se numără fumul de țigară, parfumuri, produse de curățare și alte mirosuri puternice.

Simptome

Atunci când o persoană sensibilă a fost expusă la un alergen, sistemul imunitar poate reacționa cu următoarele simptome: rinoree apoasă (curge nasul), strănut, nas înfundat, mâncărime la nivelul ochilor, gurii sau nasului, tuse, oboseală.

  • Rinita alergică diferă de răceală. Cu toate că simptomele rinitei pot fi confundate cu cele ale unei răceli, există unele diferențe ale manifestărilor de care trebuie să țineți cont. Dacă ați răcit, simptomele se instalează la o zi sau două după ce ați luat virusul și pot ține până la câteva zile. Secrețiile nazale pot fi de culoare galben-verzui și puteți avea febră ușoară. În schimb, în cazul unei rinite alergice simptomele se instalează imediat după ce ați intrat în contact cu un alergen și vor persista pe toată durata expunerii.  Nu faceți febră, iar secrețiile nazale vor fi transparente și veți resimți un disconfort în zona ochilor, nasului și a gâtului.
  • Diagnostic. Dacă prezentați simptome clare și sunteți suspect de rinită alergică, medicul dumneavoastră vă va examina amănunțit și va putea indica efectuarea unor teste care să confirme prezența afecțiunii. Cele mai utilizate sunt testele de piele care presupun fie injectarea unei cantități mici de alergen la nivelul pielii și rezultatele pot fi aflate în 10-20 de minute, fie aplicarea pe piele a unui plasture care conține mai multe tipuri de substanțe la care ați putea fi alergic. Se mai poate efectua și o analiză de sânge, denumită test radioalergosorbent.  Acesta măsoară cantitatea de anticorpi care răspund la anumiți alergeni din sânge.

Ce puteți face pentru a gestiona simptomele?

Evitați factorii care vă declanșează alergia

Limitați ieșirile în aer liber în perioadele de vârf de polenizare, în special la prânz și seara, când vântul împrăștie polenul.  Purtați ochelari de soare când ieșiți din casă pentru a reduce cantitatea de polen care ar putea ajunge în ochi. Nu lăsați hainele să se usuce afară. Purtați o mască atunci când desfășurați activități de curățenie în casă sau grădină. De asemenea, este important să curățați periodic filtrele de la aerul condiționat și să optați pentru un dezumidificator de aer. Importante sunt și regulile de igienă. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun de fiecare dată când ați atins un animal de companie.

Tratament medicamentos

Dacă simptomele dumneavoastră nu pot fi bine controlate doar prin evitarea alergenilor declanșatori, medicul alergolog vă poate recomanda o serie de medicamente care să amelioreze simptomele. Acestea pot include anumite medicamente fără rețetă care se pot administra pe cale orală, spray-uri nazale sau siropuri.

  • Antihistaminice. Acționează asupra procesului inflamator și împiedică efectele histaminei, substanță chimică iritantă eliberată în corpul dumneavoastră atunci când are loc o reacție alergică. Ajută la ameliorarea secrețiilor nazale, strănutului sau senzațiilor de mâncărime. Antihistaminicele pot fi eliberate și fără prescripție medicală.
  • Decongestionante nazale. Le puteți utiliza, în asociere cu medicația antihistaminică, pentru a reduce secrețiile nazale și presiunea de la nivelul sinusurilor. Se găsesc în farmacii sub formă de comprimate, spray nazal sau sirop. Aceste produse nu trebuie să fie administrate pe o perioadă mai lungă de trei zile.
  • Corticosteroizi nazali: sunt produse antiinflamatorii care ajută la blocarea reacției alergice, respectiv congestia nazală, strănutul sau senzația de mâncărime. De regulă, sunt indicate persoanelor care nu au avut rezultate în urma terapiei cu antihistaminice și îndeosebi în cazul unei rinite alergice perene.
  • Spray-uri nazale saline. Acestea ajută la eliminarea mucusului și pot fi utilizate de câte ori este nevoie.

Imunoterapia

Poate fi recomandată persoanelor care nu răspund bine la tratamentul cu medicamente sau care prezintă reacții adverse la medicamente.

Cereți sfatul unui specialist

Citiți cu atenție prospectul înainte de utilizarea oricărui produs. Sau cereți sfatul farmacistului, dacă nu înțelegeți modalitatea de administrare. În cazul în care luați și alte medicamente, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evita posibilele interacțiuni și reacții adverse.

Antibioticele NU sunt eficiente și nu prezintă beneficii în cazul rinitei alergice.

Ele sunt de ajutor doar în tratamentul infecțiilor bacteriene. Pentru ca acestea să fie eficiente, ele trebuie administrate doar cu recomandarea medicului, în situații specifice indicate de acesta.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Rinita alergică nu poate fi prevenită, dar tratamentul corect este esențial pentru obținerea unei calități mai bune a vieții. Dacă variantele de tratament menționate mai sus sau indicate de farmacist nu vă ajută să vă simțiți mai bine ori simptomele se agravează, este indicat să cereți sfatul medicului dumneavoastră.

Uneori, rinita alergică poate fi complicată și de alte afecțiuni medicale, cum ar fi deviația de sept sau polipii nazali. Printre complicațiile care pot apărea din cauza rinitei alergice se numără: dureri de cap, insomnii, dezvoltarea sau agravarea simptomelor specifice astmului, infecții ale urechii, sinuzită.

 

[1] http://www.scumc.ro/vocea-medicului-specialist-din-spitalul-militar-central-rinita-alergica/