Dr. Farm. Răzvan Prisada este Șef Lucrări în cadrul Facultății de Farmacie București și Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din România.
Care este rolul farmacistului în menținerea stării de sănătate? Farmacistul este specialistul în domeniul sănătății care ne poate oferi informații și recomandări cu privire la diferite medicamente sau produse destinate îngrijirii personale. Acesta poate innclusiv să ofere sfaturi despre utilizarea corectă a acestora, dar și care ar putea fi efectele adverse. Astfel, farmacistul joacă un rol important în educația farmaceutică și în consilierea pacientului.
Dacă vă confruntați cu o afecțiune minoră și nu știți ce produse fără rețetă sunt indicate pentru dumneavoastră, nu așteptați ca simptomele să se agraveze până ajungeți la medic. Puteți întreba farmacistul. El vă poate ajuta cu informații atât despre metodele de administrare a medicamentelor și produselor fără rețetă, cât și a celor eliberate doar pe bază de prescripție medicală. Totodată, vă poate oferi informații sau răspunsuri la întrebările despre aceste categorii de medicamente, dar și alte sfaturi cu privire la sănătatea dumneavoastră.
Câteva sfaturi care ar putea să vă ajute la o comunicare mai bună cu farmacistul dumneavoastră
- Dacă medicul dumneavoastră vă trimite rețeta în format electronic, puteți apela la farmacia din apropiere. Această măsură a fost adoptată în contextul pandemiei de COVID-19, cu scopul de a limita răspândirea infecției. Puteți verifica dacă au medicamentele recomandate pe stoc și când puteți merge să le ridicați. Astfel, vă puteți asigura că primiți tratamentul la timp și limitați deplasările care v-ar putea pune sănătatea în pericol.
- Puteți pregăti o listă cu ce alte medicamente sau suplimente alimentare utilizați și prezentați-o farmacistului. Astfel, specialistul vă va putea indica modul de administrare a fiecărui produs. Acesta vă va ajuta și cu sfaturi pentru a evita posibilele interacțiuni medicamentoase.
- Menționați dacă știți să aveți anumite restricții sau alergii la unele substanțe sau produse. Astfel va fi evitată eliberarea medicamentelor care v-ar putea supune riscului de reacții adverse. Sau ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea dumneavoastră.
- Cereți sfaturi cu privire la modul de administrare a produselor. Indicați dacă vă este greu să țineți minte când și ce medicamente trebuie să vă administrați. Tot farmacistul vă poate ajuta cu recomandarea unui suport pentru medicamente, astfel încât să vă organizați medicația zilnică sau săptămânală.
6 situații în care nu v-ați fi gândit că vă poate ajuta un farmacist[1]
-
Oferă răspunsuri pentru întrebările dumneavoastră
Cereți sfatul farmacistului dacă nu înțelegeți informațiile din prospect sau de pe eticheta produselor. Ori dacă nu sunteți siguri cu privire la modalitatea de administrare a acestora. El vă va putea explica toate recomandările și vă va da informații despre eventuale reacții adverse.
-
Recomandări cu privire la medicamentele și produsele eliberate fără rețetă
De la sfaturi pentru ameliorarea durerilor de cap sau a răcelii până la recomandări pentru gestionarea rinitei alergice sau a arsurilor minore, farmacistul este specialistul din domeniul sănătății la care puteți apela oricând. Nu trebuie să așteptați ca simptomele să se agraveze. Dacă nu știți ce produse fără rețetă sunt indicate pentru dumneavoastră, nu ezitați să îi cereți sfatul.
-
Menține siguranța administrării medicamentelor
Farmacistul vă poate oferi sfaturi utile atât despre medicamentele eliberate fără rețetă, cât și despre cele cu prescripție medicală, astfel încât să evitați pericolul unor interacțiuni medicamentoase. În funcție de tratamentul pe care îl urmați, trebuie să țineți cont și de ce alimente trebuie evitate pe perioada administrării medicamentelor.
-
Ajutor în monitorizarea problemelor de sănătate
Dacă aveți probleme legate de tensiunea arterială și trebuie să monitorizați constant valorile acesteia, puteți achiziționa un tensiometru de la farmacie. Iar specialistul vă va putea ajuta cu indicații privind utilizarea lui. Îi puteți cere sfatul despre valorile normale și vă poate recomanda când este cazul să consultați medicul pentru îngrijiri medicale.
-
Vă sfătuiește când ar fi necesar să vă adresați unui medic
Asigurați-vă că farmacistul cunoaște și înțelege stilul dumneavoastră de viață și starea de sănătate actuală. Descrieți-i simptomele, frecvența și intensitatea acestora, astfel încât să vă recomande cele mai indicate produse pentru afecțiunea minoră cu care vă confruntați. Dacă acesta consideră necesar, vă va recomanda să consultați un medic.
-
Soluții legate de costul produselor
Farmacistul vă poate prezenta mai multe opțiuni pentru medicamentele de care aveți nevoie, dar care conțin aceeași substanță recomandată, astfel încât tratamentul să nu reprezinte o povară din punct de vedere financiar.
Potrivit unui studiu realizat recent[2], în cadrul campaniei „Despre sănătate, cu responsabilitate”, farmacistul reprezintă una dintre principalele surse de informare cu privire la abordarea corectă în cazul afecțiunilor minore, privind tratamentul cu produse care se eliberează fără prescripție medicală (60%), imediat după medic. Totodată, farmacistul se bucură și de o încredere mare din partea respondenților, respectiv 8 din 10.
[1] https://www.patientadvocate.org/wp-content/uploads/Tips-for-Talking-With-Your-Pharmacist-1.pdf
[2] Automedicația în România. Comportamente și atitudini cu privire la produsele care se eliberează fără prescripție medicală