Informații utile
Sângerările nazale reprezintă o afecțiune frecventă[1]. Deși acestea sunt neplăcute, este vorba rareori de o problemă medicală gravă. Nasul conține multe vase de sânge care sunt fragile, iar când sunt lezate încep să sângereze ușor. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea medicală de „epistaxis”.
Frecvență
Aproximativ 60% dintre oameni suferă de sângerări nazale, cel puțin o dată în viață și doar 10% dintre cazuri reprezintă o problemă gravă și necesită tratament sau intervenție medicală. Sângerările apar cel mai frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani și la adulții cu vârste între 50 și 80 de ani.[2]
Tipuri de sângerări nazale
În funcție de localizarea vaselor de sânge sparte, hemoragia nazală poate fi de două feluri[3]:
- Anterioară: apare în partea din față a nasului, adică sângele provenit dintr-o hemoragie va curge din nări, în majoritatea cazurilor.
- Posterioară: este dintre cele mai rare, sângerarea va porni în partea din spate a nasului și va ajunge în gât. Se întâmplă, de regulă, la persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau la cele care au suferit leziuni la nivelul feței.
Cauze
Există diferite cauze pentru sângerările nazale, de cele mai multe ori acestea nefiind grave. Printre acestea se numără și:
- Trauma: loviturile puternice la nas.
- Igiena nepotrivită: strănutatul tare sau suflarea frecventă și cu putere a nasului este o altă cauză care ar putea favoriza sângerarea nasului.
- Aerul uscat: este una dintre cauzele frecvente. Aerul uscat favorizează formarea crustelor în interiorul nasului, care pot da senzația de mâncărime și iritare. Dacă acestea sunt zgâriate sau îndepărtate brusc, pot provoca sângerarea.
- Infecții: infecțiile nazale și infecțiile respiratorii superioare.
- Produse utilizate în exces: medicamentele antihistaminice sau decongestionantele administrate mai mult decât este recomandat, pot duce la uscarea membranelor mucoasei nazale și apariția hemoragiei.
- Alte cauze: obiect străin pătruns în nas, iritanți chimici, reacții alergice.
- Afecțiuni medicale: tensiune arterială crescută, probleme de coagulare, etc..
- Rareori grave. Deși apariția hemoragiei poate însemna agravarea unei afecțiuni și provoacă îngrijorare, de cele mai multe ori, sângerările nazale nu reprezintă un pericol imediat. Totuși, sângerările nazale care se repetă des ar putea pune un semn de întrebare și, în această situație trebuie să cereți sfatul unui specialist pentru investigații amănunțite[4].
Diagnostic
Dacă sângerările nu se opresc de la sine și aveți nevoie de ajutorul unui specialist, acesta vă poate supune unui examen fizic amănunțit pentru a stabili cauza[5]. Întâi va verifica nasul pentru a se asigura că sângerarea nu este provocată de un corp străin, iar apoi vă va pune întrebări despre istoricul dumneavoastră medical, momentul apariției hemoragiei și durata acesteia, dacă ați suferit o traumă recent și dacă urmați un tratament anume.
Rareori, medicul ar putea cere și unele teste suplimentare:
- Teste de sânge: pentru a verifica dacă este vorba despre afecțiuni hematologice (anemie, trombofilie sau tulburări de coagulare).
- Radiografie a feței și nasului
- Tomografie computerizată: dacă este suspectată prezența unui corp străin sau o tumoră.
- Voi avea nevoie de intervenție chirurgicală? În cazul în care sângerările persistă, s-ar putea să fie necesară cauterizarea vaselor de sânge din nas pentru a opri hemoragia. Procedura este întâlnită rar și este stabilită doar în urma unui control amănunțit.
Ce puteți face pentru a opri sângerarea?
Majoritatea hemoragiilor nu necesită îngrijiri medicale iar sângerările nazale reprezintă o afecțiune frecventă. Cu toate acestea, ar trebui să solicitați îngrijire medicală, dacă sângerarea durează mai mult de 20-30 de minute sau dacă aceasta apare după o accidentare puternică. În astfel de cazuri, poate fi un semn al unei hemoragii posterioare, care poate reprezenta o problemă mai gravă.
Sângerare anterioară
Aceasta este cea mai frecventă[6]. Când vă confruntați cu un episod de sângerare nazală, mai ales pentru prima dată, nu știți cât timp va dura și cât sânge ar putea să curgă, astfel încât să vă puteți lua toate măsurile necesare. Câteva recomandări de prim ajutor, însă, v-ar putea ajuta să opriți hemoragia mai ușor și mai repede.
- Stați în poziție verticală și aplecați-vă puțin în față. Rămânând în poziție verticală, ajutați la reducerea presiunii din vasele de sânge ale nasului și astfel sângerarea va fi oprită mai repede. Totodată, măsura este utilă și pentru a evita înghițirea sângelui, care poate irita stomacul.
- Apăsați pe nară. Folosiți degetul mare și arătător pentru a ține apăsat pe ambele nări, chiar dacă sângerarea provine doar dintr-o parte. Respirați pe gură. Această manevră pune presiune pe zona hemoragică și pe septul nazal și adeseori oprește hemoragia.
- Țineți apăsat continuu timp de 10-15 minute, iar apoi verificați dacă sângerarea s-a oprit.
- Dacă încă vă curge sânge din nas, repetați manevra de mai sus pentru încă 10-15 minute.
- Pentru a preveni o nouă hemoragie, încercați să nu stați întins. De asemenea, puteți aplica o compresa rece peste podul nasului sau puteți folosi un spray decongestionant nazal pentru a închide vasele mici de sânge.
- Dacă sângerarea continuă, adresați-vă medicului.
Sângerare posterioară
Reprezintă cazurile mai puțin întâlnite, dar adesea mai grave. În această situație, sângele tinde să curgă din spatele nasului și poate ajunge în gât, provocându-vă o ușoară iritare și reflexul de a tuși. Recomandările enumerate în cazul hemoragiei anterioare ar putea să nu funcționeze deloc și este recomandat să vă adresați direct medicului în această situație.
Prevenție
Câteva recomandări v-ar putea ajuta să preveniți apariția sângerărilor nazale, dacă vă confruntați cu episoade frecvente[7].
- Favorizați menținerea umedă a mucoasei nazale. În special în lunile mai reci când aerul este uscat, aplicați un strat subțire de unguent în fiecare nară cu ajutorul unui tampon de bumbac, de trei ori pe zi. De asemenea, spray-urile nazale saline pot ajuta la umezirea membranelor nazale uscate.
- Folosiți un umidificator: va ajuta la combaterea aerului uscat și menținerea umidității necesare în casă.
- Evitați curățarea mucusului cu degetele, astfel reduceți riscul de a zgâria căptușeala nasului. În cazul copiilor, este indicat să le tăiați unghiile frecvent pentru a descuraja acest obicei.
Când ar trebui să mergeți la medic?
Sângerările nazale reprezintă o afecțiune frecventă și majoritatea hemoragiilor nazale nu sunt grave. De obicei, acestea se vor opri de la sine sau urmând câțiva pași care pot stopa sângerarea. Solicitați îngrijiri medicale de urgență în cazul în care:
- Sângerați de mai mult de 30 de minute și nu sunt semne de ameliorare.
- Sângerarea apare în urma unei accidentări puternice, cum ar fi un accident de mașină.
- Cantitatea de sânge este foarte mare și nu v-ați mai confruntat cu acest episod.
- Întâmpinați probleme de respirație.
- Sângerările apar la copiii mai mici de 2 ani.
Chiar dacă sângerările trec de la sine și nu este vorba despre o cantitate de sânge mare, dar episoadele sunt tot mai dese, consultați medicul dumneavoastră. Este important să determinați cauza apariției hemoragiilor frecvente.
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/
[3]https://www.healthline.com/health/nosebleed#causes
[4] https://www.webmd.com/first-aid/causes-nosebleeds#1
[5] https://www.healthline.com/health/nosebleed#diagnosis
[6] https://www.healthline.com/health/nosebleed#treatment
[7] https://www.mayoclinic.org/symptoms/nosebleeds/basics/when-to-see-doctor/sym-20050914