Sezonul răcelilor la copii – cum ar trebui acestea abordate?

Răceală copil netratată corespunzător complicații

O simplă răceală la copil, ignorată sau netratată corespunzător, poate duce la complicații. Sezonul toamnă-iarnă-primăvară, mai exact septembrie-aprilie, coincide mereu cu un număr crescut de persoane răcite sau gripate. Mulți dintre cei afectați sunt copii. Această perioadă coincide și cu reînceperea grădinițelor și școlilor, iar colectivitățile sunt un factor favorizant pentru contaminare. Când copilul dvs. ia răceala de la grădiniță sau școală, este recomandat să rămână acasă câteva zile. În această perioadă trebuie să îl tratați corespunzător, conform recomandării specialistului. O simplă răceală nu este o problemă gravă, dacă este tratată corespunzător.

Dacă un adult răcește o dată, de două ori în medie, pe an, un copil poate răci de șase până la doisprezece ori într-un an. 90% dintre cazurile întâlnite la copii sunt infecții respiratorii virale. Cele bacteriene apar mai rar și atunci sunt o complicație a infecțiilor virale. Sunt peste 200 de tulpini de virusuri, de aceea copiii răcesc așa des. Nai ales în sezonul rece, când scade nu doar temperatura, ci și rezistența sistemului imunitar, prin diferența mare între temperatura corpului și temperatura mediului ambiant.

Cum se transmite răceala la copii?

Un simplu strănut îi poate afecta pe cei din jur. Iar în cazul copiilor este cu atât mai simplă răspândirea virusurilor pe calea aerului. De asemenea, o altă cale de trasmitere sunt obiectele contaminate prin atingerea lor de către cei bolnavi (care au pus mâna la gură, la nas).  Copiii se joacă într-una, fără a fi atenți la detalii care îi pot îmbolnăvi. Se ating unii pe alții cu mâinile murdare și infectate sau ating jucăriile deja contaminate. O simplă răceală la copil, ignorată sau netratată corespunzător, poate duce la complicații.

Simptomele răcelii la copii

Acestea sunt identice cu cele ale adulților. Apar la 2-3 zile de la instalarea virusului: nas înfundat sau rinoree, durere în gât, tuse, ochi lăcrimați, febră. Pot apărea și dureri musculare, scăderea poftei de mâncare.

Tratamentul răcelilor se adresează, în general, simptomelor : medicamente pentru febră, dureri musculare sau de cap, nas înfundat, etc. În orice situație în care simptomele se agravează sau revin după 4-5 zile, este strict necesar să vă adresați medicului.

Tratarea răcelii

Răceala durează, de obicei, între 7 și 10 zile. Dar tusea poate persista încă o săptămână după ce toate celelalte simptome au dispărut. În tratarea răcelii, nu dați copiilor antibiotice, fiind vorba de infecții virale. Nici adulții nu ar trebui să ia antibiotice fără recomandarea medicului.

Tratamentul copiilor răciți e necesar câteva zile în care ei să rămână izolați de comunitate, acasă, unde e cald și un mediu umed, pentru a face aerul mai ușor respirabil. Pentru că răceala duce la deshidratare, copiii trebuie să bea multe lichide. Acestea pot fi ceaiuri pe care le indică farmacistul, care să ajute la refacerea organismului. La copiii mai mici, curățarea nasului se face prin aspirare, pentru a evita otita sau sinuzita. Picăturile de nas recomandate de farmacist sau de medic sunt eficiente pentru fluidificarea mucusului din fosele nazale. Atenție, acestea se administrează doar 3-5 zile.

Întărirea sistemului imunitar

O simplă răceală la copil, ignorată sau netratată corespunzător, poate duce la complicații. Mulți părinți dau copilului o serie de vitamine și minerale pentru întărirea sistemului imunitar atunci când răceala deja s-a instalat. Specialiștii recomandă părinților care observă că cei mici răcesc des să le susțină imunitatea printr-un tratament constant și pe termen lung. Vitaminele (în special vitamina C) și mineralele (zinc, seleniu), alături de alte suplimente alimentare sunt necesare doar dacă specialistul recomandă acest lucru. În această situație, trebuie ca indicațiile specialistului să fie urmate cu rigoare și produsele să fie administrate corect și pe perioadele de timp indicate.