Cele mai comune afecțiuni ale copilăriei

sfaturi afecțiuni comune ale copilăriei

Cu un sistem imunitar încă în dezvoltare, copiii sunt cei mai predispuși la infecții sau diferite boli transmisibile. Nu toate afecțiunile pot fi prevenite, iar în cazul unora dintre ele este chiar recomandat să fie contractate în copilărie, pentru a dezvolta anticorpi și pentru a preîntâmpina eventualele complicații la vârsta adultă. Bolile copilăriei, însă, îi sperie pe cei mai mulți dintre părinți, deși nu toate reprezintă un motiv de îngrijorare. Anumite sfaturi despre recunoașterea celor mai comune afecțiuni ale copilăriei și câteva recomandări cu privire la gestionarea lor v-ar putea ajuta să știți ce puteți face pentru ameliorarea simptomelor și când trebuie să solicitați imediat îngrijiri medicale.

Cum recunoaștem și gestionăm simptomele?

Răceala obișnuită

Durere de cap și de gât, tuse, nas înfundat, strănut și febră ușoară sunt simptomele care, de cele mai multe ori, anunță o răceală. Nu trebuie să vă îngrijorați imediat, deoarece copiii pot răci și de 6-8 ori pe an[1]. De regulă, răceala poate trece de la sine în aproximativ o săptămână. Simptomele sunt mai severe în primele zile, iar anumite medicamente eliberate fără rețetă și adoptarea unor modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea lor. Dacă nu știți ce produse sunt indicate pentru copii, puteți cere sfatul farmacistului sau medicului pediatru.

  • Tratament. Analgezicele ajută la ameliorarea durerilor și a febrei. ATENȚIE! Nu dați aspirină copiilor mai mici de 16 ani. Puteți folosi paracetamol sau ibuprofen. Asigurați-vă că folosiți doza corectă! Decongestionantele sunt utile pentru a desfunda nasul, iar siropul de tuse este recomandat pentru a calma tusea. Citiți şi urmați cu atenție instrucțiunile din prospect și de pe ambalajul fiecărui produs în parte, înainte de administrare.
  • NU LE DAȚI COPIILOR ANTIBIOTICE! Răceala este o infecție produsă de un virus, iar antibioticele sunt recomandate doar în cazul în care ați contractat o bacterie.
  • Stil de viață. Foarte importantă este odihna, pentru că organismul are nevoie de repaus. Este recomandat consumul de alimente bogate în fibre, minerale și vitamine și hidratarea corespunzătoare.
Gripa

În cazul gripei, simptomele se instalează brusc și sunt mai intense ca în cazul unei răceli. Acestea includ febră mare (39-40 grade), frisoane, stare generală alterată, oboseală, dureri musculare puternice și tuse seacă.  La copii pot apărea și vărsături sau diaree. Odihna, hidratarea și o dietă echilibrată sunt și de această dată importante, pentru a ajuta organismul să se refacă mai repede și mai ușor.

  • Vaccinarea antigripală anuală este cea mai bună metodă de prevenire a gripei și a eventualelor complicații severe.
  • La recomandarea medicului, gripa poate fi tratată cu medicamente fără prescripție medicală sau dispozitive medicale, precum medicamente analgezice, spray-uri nazale, produse decongestionante. Dacă starea generală se agravează contactați imediat medicul de familie. Dacă simptomele nu se ameliorează după 7-10 zile, trebuie să mergeți la medic.
  • NU administrați antibiotice, gripa este produsă de un virus, iar antibioticele sunt eficiente doar în cazul infecțiilor bacteriene!
Infecția cu virusul respirator sincițial

Virusul respirator sincițial este un virus frecvent care provoacă infecția căilor respiratorii, iar simptomele sunt asemănătoare unei răceli, cum ar fi rinoree, congestie nazală, durere în gât, tuse, stare subfebrilă. La sugari pot apărea dificultăți la respirație și iritabilitate. De obicei, nu reprezintă o afecțiune gravă, dar poate provoca o serie de complicații la copiii mai mici de 2 ani, cei care au o boală cardiacă sau un sistem imunitar slab.

  • Medicația este simptomatică, ca și în cazul unei răceli. Discutați cu medicul de familie despre metodele potrivite prin care puteți contribui la ameliorarea simptomelor copilului.
Durerea în gât

Durerile în gât se numără printre afecțiunile întâlnite destul de des în rândul copiilor. Cu toate că provoacă un disconfort, răgușeală și pot cauza dureri la înghițire, în majoritatea cazurilor nu trebuie să ne facem griji. Este vorba despre durerile în gât cauzate de un virus, care NU necesită tratament cu antibiotic și ar trebui să treacă de la sine în aproximativ o săptămână.

  • Tratament. Pentru ameliorarea simptomelor, puteți opta și pentru produse eliberate fără rețetă, cum ar fi medicamentele analgezice, siropuri, spray-uri sau miere și propolis.
  • Atenție! Dacă durerea în gât nu se ameliorează după o săptămână sau copilul dumneavoastră acuză simptome tot mai puternice, este recomandată vizita la medic. Sunt și dureri în gât provocate de infecția cu streptococ (durere în gât, febră, depozite purulente la nivelul amigdalelor). Infecția cu streptococ se confirmă în urma unui test de laborator, caz în care medicul va prescrie tratament cu antibiotic.
  • ATENȚIE! Identificarea prezenței streptococului beta-hemolitic la nivelul faringelui nu necesită tratament dacă pacientul nu are nici un fel de simptomatologie specifică!
Durerea sau infecția la nivelul urechii

Deși este frecventă în rândul copiilor, durerea la nivelul urechii poate avea mai multe cauze. Nu orice durere de ureche trebuie să ne îngrijoreze, dar, în funcție de posibilele situații, îi putem ajuta pe cei mici în calmarea suferinței. Formarea unui dop de ceară, sensibilitatea la rece sau erupțiile dentare pot fi printre cauze. În ceea ce privește infecțiile la nivelul urechii, în general, acestea sunt cauzate de virusuri, mai rar de bacterii. Afecțiunea cea mai întâlnită este infecția urechii medii, numită otită medie, care poate provoca durere, disconfort sau o scurgere de lichid din ureche.

  • Tratament. În unele situații, simptomele pot dispărea de la sine în decurs de câteva zile. O serie de produse eliberate fără rețetă pot ajuta la ameliorarea simptomelor: medicamente analgezice pentru reducerea durerii, picături pentru urechi sau aplicarea unor comprese cu apă caldă pe urechea afectată.
  • Dacă simptomele nu se ameliorează în decurs de câteva zile sau se agravează, adresați-vă medicului. În cazul infecțiilor provocate de bacterii, va fi nevoie de tratament cu antibiotic. Antibioticele trebuie eliberate doar pe bază de prescripție medicală și administrate numai la recomandarea medicului.
Infecțiile urinare

Infecțiile urinare, numite și infecții ale tractului urinar, apar atunci când bacteriile se dezvoltă la nivelul diferitelor componente ale acestuia. Simptomele infecției urinare includ durere sau senzația de arsură în timpul urinării, nevoia de a urina frecvent, dureri abdominale sau de spate.

  • Tratament. Este important să vă adresați medicului de familie pentru diagnostic și tratament potrivit. Medicația este diferită de la un pacient la altul. Deoarece infecțiile urinare sunt provocate de bacterii, în majoritatea cazurilor este nevoie de tratament cu antibiotic, care se alege în funcție de sensibilitatea germenilor care au generat infecția. Antibioticele se eliberează doar pe bază de prescripție medicală și numai la recomandarea medicului!
Bronșiolita

Este frecventă la sugari și copiii mici în sezonul rece. Bronșiolita este cauzată de o infecție virală și se manifestă prin iritarea și umflarea bronhiolelor, cele mai mici căi respiratorii de la nivelul plămânilor. Primele simptome ale bronșiolitei sunt, în general, aceleași ca cele ale unei răceli. Un alt simptom specific este „respirația șuierătoare” un zgomot ca un fluierat, care se aude atunci când copilul dumneavoastră respiră.

  • Tratament. Fiind cauzată de un virus, în bronșiolită nu sunt indicate antibioticele. Cele mai multe recomandări de tratament sunt orientate spre a-i ajuta pe copii în ameliorarea simptomelor și și pentru a se simți mai bine. Este indicată încurajarea copilului de a bea cât mai multe lichide pentru a nu se deshidrata și de a dormi suficient. Pentru cea mai potrivită metodă de tratament și pentru că riscul de complicații este mare, adresați-vă URGENT medicului de familie.
Boala gură-mână-picior

Este o boală contagioasă cauzată de diferite virusuri, frecventă la sugari și copiii mai mici de 5 ani, dar poate apărea și la copiii mai mari sau la adulți. Persoanele infectate se pot confrunta cu febră, durere în gât, erupții dureroase sub formă de pete roșii, la nivelul gurii, pe palme și tălpi.

  • De obicei, afecțiunea nu este gravă și poate trece de la sine în aproximativ 7-10 zile, fără tratament medical. Febra și durerea pot fi gestionate cu ajutorul produselor eliberate fără rețetă.
Varicela

Este o infecție extrem de contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian și este întâlnită frecvent în copilărie. Boala se manifestă prin apariția unor bubițe roșii la nivelul pielii, care se prezintă în diferite stadii evolutive,  care provoacă senzație intensă de mâncărime. Alte simptome care pot apărea sunt febră, oboseală, durere de cap. În general, nu reprezintă un pericol, iar simptomele trec în aproximativ două săptămâni. Bebelușii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă gravă.

  • Tratament. Nu este nevoie de un tratament specific, ci de o serie de acțiuni care ajută la ameliorarea simptomelor. Luați legătura cu medicul copilului pentru a-i descrie simptomele și urmați recomandările acestuia. NU administrați aspirină, deoarece poate duce la apariția complicațiilor.
  • Vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de a preveni varicela sau instalarea complicațiilor.
Rujeola (Pojar)

Rujeola, sau pojarul, este o boală contagioasă cauzată de un virus și provoacă simptome ca erupții cutanate roșii, febră, ochi roșii. În cazul femeilor însărcinate, afecțiunea poate fi severă. Se răspândește prin aer, atunci când o persoană infectată tușește ori strănută sau prin contact cu suprafețele contaminate.

  • Rujeola este o infecție virală, prin urmare administrarea antibioticelor NU este eficientă! Adresați-vă medicului de familie pentru recomandări privind gestionarea simptomelor. Copilul trebuie supravegheat de către un specialist pentru a preveni complicațiile. NU îi dați aspirină, deoarece există riscul de a dezvolta complicații.
  • Rujeola poate fi prevenită prin vaccinarea cu serul ROR, care protejează împotriva a trei boli: rujeolă, oreion și rubeolă.

Sfaturi pentru părinți

Este important ca cei mici să cunoască din timp regulile de igienă, pentru a preveni răspândirea infecțiilor. Ajutați-i să înțeleagă importanța spălatului pe mâini cu apă și săpun, de câte ori vin de afară și înainte de fiecare masă. Arătați-le cum este corect să tușească sau să strănute, prin respectarea igienei, respectiv să acopere gura și nasul cu pliul cotului și nu cu palma.  Învățați-i să folosească șervețele de unică folosință pentru suflarea nasului, pe care să le arunce la coșul de gunoi după folosirea lor. Evitați zonele aglomerate și nu duceți copilul la grădiniță sau școală atunci când este bolnav.

Este indicat să îi încurajați să consume cât mai multe lichide, respectiv apă sau ceai. Asigurați-vă că le oferiți un regim alimentar echilibrat, bogat în fructe și legume. Odihna este la fel de importantă pentru menținerea unui sistem imunitar puternic.

Nu administrați copiilor produse care conțin acid acetilsalicilic (aspirină)!

Pentru simptome pe care nu le recunoașteți sau situații cu care nu v-ați mai confruntat, adresați-vă întotdeauna medicului pediatru sau medicului de familie.

[1] https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/treatments/Pages/10-Common-Childhood-Illnesses-and-Their-Treatments.aspx