Sfaturi pentru îngrijirea personală, pe timp de pandemie

sfaturi ăngrijirea personală timp de pandemie

Pandemia provocată de noul coronavirus reprezintă o noutate pentru fiecare dintre noi. Acum, mai mult ca niciodată, este important să ne informăm corect, din surse oficiale și direct de la specialiști. Sănătatea noastră și a celor din jur ține și de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Tocmai de aceea, este important să înțelegem ce este COVID-19, cum se manifestă sau răspândește și ce putem face pentru a preveni îmbolnăvirea. Așadar, aceste sfaturi pentru îngrijiorea personală pe timp de pandemie pot fi foarte utile.

Ce este COVID-19 și cum se transmite

COVID-19 este denumirea oficială a noii boli care a provocat pandemia coronavirusului din 2019. Virusul care cauzează infecția cu COVID-19 se numește SARS-CoV-2 și nu a fost identificat anterior la oameni, deci nu trebuie confundat cu categoria coronavirusurilor care provoacă boli ușoare comunitare, precum răceala.

Boala se răspândește, în primul rând, de la om la om, prin picături respiratorii, care sunt expulzate atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește aproape de altă persoană. Este posibilă îmbolnăvirea și dacă atingem obiectele contaminate cu astfel de picături, iar apoi ducem mâna la gură, nas sau ochi, fără să ne spălăm cu apă și săpun sau fără să folosim soluții de dezinfectare înainte. Modalitățile de răspândire sunt încă în curs de cercetare. Persoanele cu vârstă de peste 65 de ani sau care suferă și de alte afecțiuni prezintă risc crescut de a contracta virusul și de a dezvolta complicații sau forme mai severe ale afecțiunii.

La ce simptome trebuie să fim atenți

Simptomele specifice îmbolnăvirii cu noul coronavirus pot apărea între 2 și 14 zile de la infectare și pot varia în intensitate. De altfel, unele persoane infectate pot fi și asimptomatice, adică sunt purtătoare ale virusului, dar nu prezintă semne de manifestare ale bolii. Totuși, cele mai comune simptome ale infecției cu noul coronavirus sunt:

  • Febră
  • Tuse seacă
  • Dificultăți de respirație

Marea majoritate  a persoanelor care se îmbolnăvesc prezintă simptome ușoare sau foarte ușoare, echivalentul unei răceli . Alte simptome care sunt mai puțin frecvente și pot afecta unii pacienți includ dureri musculare, durerea de cap, durerea în gât, congestia nazală, conjunctivita, diareea, pierderea simțului gustului ori mirosului, o erupție la nivelul pielii sau decolorarea degetelor de la mâini sau de la picioare.

Virusul poate cauza și forme severe. Aproximativ 1 din 5 persoane care dezvoltă această boală are nevoie de îngrijiri medicale spitalicești. Simptomele asociate COVID-19 și care reprezintă o urgență sunt:

  • Dificultăți severe de respirație
  • Febră mare
  • Durere sau presiune constantă în piept
  • Confuzie
  • Față sau buze albastre

Contactați-vă medicul de familie dacă prezentați oricare dintre semnele descrise mai sus. Pe baza simptomelor descrise, medicul va oferi recomandări și poate solicita testarea pentru COVID-19. El vă poate ajuta să vă dați seama dacă este mai probabil vorba despre coronavirus sau răceală ori gripă. Nevoia de spitalizare într-unul din centrele specializate va fi hotărâtă de către cadrele medicale.

Sunați la numărul de urgență 112 doar dacă prezentați simptome grave!!!

Sfaturi pentru prevenirea îmbolnăvirii

Deși în prezent nu a fost descoperit niciun vaccin care să prevină noul coronavirus, câteva sfaturi v-ar putea ajuta să reduceți riscul de infectare, dar și să evitați îmbolnăvirea celor din jur:

  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Faceți asta ori de câte ori veniți de afară și înainte de fiecare masă. Dacă nu aveți posibilitatea să vă spălați imediat, puteți utiliza și produse pentru dezinfectarea mâinilor, care să conțină cel puțin 70% alcool.
  • Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinilre murdare.
  • Tușiți și strănutați în pliul cotului. Utilizați șervețele de unică folosință atunci când vă suflați nasul și ulterior aruncați-le la coșul de gunoi.
  • Păstrați distanța de 1,5 metri față de cei din jur, și evitați contactul cu persoanele care prezintă simptome respiratorii.
  • Purtați mască de protecție în preajma altor persoane. Dacă nu aveți o mască medicală, puteți improviza una dintr-un material de tricou sau eșarfă. Asigurați-vă că sunt curate, înainte de a le purta.
  • Stați acasă dacă sunteți bolnav și luați legătura cu medicul de familie pentru recomandări despre cum să vă monitorizați starea de sănătate.
  • Curățați și dezinfectați suprafețele atinse frecvent. Acestea includ mese, clanțe, comutatoare, blaturi, mânere, birouri, telefoane, telecomanda, toaleta etc. Pentru dezinfectare folosiți produse pe bază de clor, alcool peste 70% (de exemplu alcool sanitar) sau alte substanțe marcate ca fiind biocide sau virucide, respectând instrucțiunile de pe etichetă. Folosirea acestor produse în alte scopuri pot provoca daune serioase. De exemplu, deinfectarea mâinilor cu astfel de produse poate genera eczeme și chiar arsuri tegumentare. Ingestia acestor produse este aboslut interzisă. Depozitați-le într-un loc sigur, care să nu fie la îndemâna copiilor.

Cum să vă mențineți starea de sănătate

Dacă urmați un tratament pentru o altă afecțiune, continuați să urmați tratamentul, așa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Asigurați-vă din timp că aveți acasă medicamentele necesare. Luați legătura cu medicul dumneavoastră, dacă ați rămas fără tratament sau în cazul în care un produs  anume nu se mai găsește în farmacii. Rețetele medicale pot fi eliberate acum și online.

În cazul în care urmați un tratament pentru o afecțiune cronică și e nevoie să vă prezentați la spital, asigurați-vă că aveți la d-voastră un document cu schema tratamentului.

Consultați medicul de familie pentru mai multe detalii despre cum să vă monitorizați starea de sănătate și ce produse sunt indicate pentru dumneavoastră. Asigurați-vă că aveți acasă produse eliberate fără rețetă, în special cele recomandate pentru tratarea afecțiunilor respiratorii:

  • Medicamente analgezice – pentru combaterea durerilor
  • Antitermice – pentru reducerea febrei
  • Produse decongestionante – desfundă nasul și ajută la eliminarea secrețiilor nazale
  • Medicamente antitusive, dropsuri pentru tuse
  • Medicamente antidiareice – controlează rapid diareea
  • Termometru, pentru a vă putea monitoriza frecvent temperatura
  • Mască de protecție – medicală sau improvizată din materiale curate și dezinfectate

Atenție!

Nu există dovezi științifice care să stabilească o legătură între ibuprofen și agravarea simptomelor asociate COVID-19. Cereți sfatul unui specialist, dacă nu sunteți sigur cu privire la produsele fără rețetă indicate pentru dumneavoastră.

La ce să fiți atenți

  • Asigurați-vă că păstrați toate medicamentele în condiții de siguranță. Este indicat un loc uscat și care să nu fie expus la temperaturi ridicate.
  • Citiți prospectul înainte de utilizarea fiecărui produs, mai ales atunci când nu sunteți siguri care este doza recomandată și cum trebuie administrat.
  • Verificați periodic data de valabilitate a produselor.
  • Aveți grijă ca medicamentele să nu fie la îndemâna copiilor.
  • Dacă ați intrat în contact cu o persoană infectată sau prezentați simptome specifice COVID-19, adresați-vă medicului de familie cât mai repede. Nu vă tratați pe baza informațiilor găsite pe internet sau auzite la vecini.
  • Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripție medicală! Antibioticele sunt eficiente doar în cazul unei infecții bacteriene. COVID-19 este cauzată de un virus, așadar antibioticele nu au rezultat.

Atenție!

Suplimentele alimentare nu previn, nu tratează și nu vindecă nicio afecțiune, deci NU trebuie folosite ca metodă de prevenție sau tratament pentru COVID-19! Nu utilizați produse care sunt promovate a fi leacul pentru noul coronavirus. Până în prezent, nu a fost descoperit niciun tratament indicat strict pentru această afecțiune. Suplimentele alimentare sunt indicate atunci când, din anumite motive, diferite substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică.

La fel de important pentru sănătatea dumneavoastră este să vă păstrați calmul și să vă informați doar din surse oficiale.