Sfaturi pentru o postură sănătoasă

Sfatrui pentru o postură sănătoasă

Statul îndelungat în fața calculatorului, la birou sau acasă, dormitul pe o pernă inconfortabilă sau purtarea încălțărilor nepotrivite, lipsa de mișcare sunt doar câteva dintre obiceiurile dăunătoare pentru postură și motivele la care nu ne-am gândi neapărat că pot provoca dureri de spate. De multe ori, o postură incorectă poate sta la baza diferitelor probleme ale coloanei vertebrale. Este și motivul pentru care tot mai mulți tineri se confruntă cu dureri de spate ca urmare a deformărilor coloanei provocate de pozițiile inadecvate.

Prin postură înțelegem poziția pe care o are corpul la un moment dat, indiferent dacă stăm în picioare, așezat sau culcat. O postură bună implică antrenarea corpului astfel încât să punem cea mai mică tensiune pe mușchi, ligamente sau articulații atunci când mergem, dormim, stăm la birou sau efectuăm orice alte activități zilnice.

Adoptarea unei poziții neadecvate poate veni cu o serie de consecințe asupra întregului corp, cum ar fi afectarea sistemului musculo-scheletic și articular, a coloanei vertebrale, manifestate prin: dureri de gât, umăr și spate, membre și chiar îngreunarea digestiei sau a respirației.

Sfaturi pentru o postură sănătoasă

  • Fiți atenți la poziția adoptată în timpul activităților de zi cu zi, cum ar fi statul la birou sau la televizor, spălarea vaselor sau mersul pe jos.
  • Rămâneți activi. Orice fel de exercițiu fizic vă poate ajuta să vă îmbunătățiți postura, iar anumite sporturi (înotul) sau tipuri de exerciții, cum ar fi yoga sau pilates, chiar vă pot fi de ajutor în corectarea anumitor deformări sau întărirea musculaturii.
  • Mențineți greutatea potrivită. O greutate mare vă va afecta articulațiile, de fapt întregul sistem musculo-scheletic, inclusiv coloana vertebrală, cauzând frecvent dureri la nivelul diferitelor articulații (șold, genunchi, glezne, călcâi) sau durei la nivelul spatelui.
  • Purtați încălțăminte confortabilă. Tocurile înalte, încălțămintea cu talpă rigidă, încălțămintea neadecvată (de exemplu să mergi pe munte încălțat cu sandale), etc, vor supune organismul la un efort suplimentar datorită presiunilor inegal distribuite și efortului de menținere a echilibrului. Acest lucru pune mai mult efort pe mușchi și articulații
  • Asigurați-vă că suprafețele de lucru sunt la o înălțime confortabilă pentru dumneavoastră, indiferent dacă stați în fața calculatorului, pregătiți cina sau mâncați, astfel încât să nu stați mult timp aplecat.

Poziția corectă când stați jos

  • Stați cu spatele drept și trageți umerii spre spate.
  • Șezutul trebuie să atingă partea din spate a scaunului, astfel încât să se mențină cele 3 curbe normale ale coloanei. Puteți folosi un prosop rulat sau o pernă așezate la nivelul șalelor pentru a vă ajuta în acest sens.
  • Stați în așa fel încât greutatea să fie uniform pe ambele șolduri, respectiv evitați să stați aplecat mai mult spre stânga sau dreapta.
  • Țineți genunchii îndoiți la un unghi de 90 grade și încercați să îi poziționați în linie sau puțin mai sus decât șoldurile. Nu stați cu picioarele încrucișate. Țineți talpa pe podea.
  • Încercați să evitați să stați în aceeași poziție mai mult de 30 de minute.
  • Când vă ridicați din poziția șezut, mutați-vă pe partea din față a scaunului și ridicați-vă îndreptând picioarele. Evitați să vă aplecați înainte, îndoind talia. Îndreptați spatele imediat ce vă ridicați.

Poziția corectă când stați în picioare

  • Stați cu spatele drept, umerii trași spre înapoi și privirea orientată în față.
  • Încordați abdomenul.
  • Lăsați mâinile să atârne în mod natural pe lângă corp. Țineți picioarele la distanța umerilor.

Poziția corectă când dormiți

  • Optați pentru o saltea potrivită pentru dumneavoastră, fermă sau cu arcuri care nu se înclină. Perna trebuie să fie sub cap și să aibă o grosime care să permită capului să rămână într-o poziție normală.
  • Evitați să dormiți pe burtă. Nu dormiți cu genunchii ridicați spre piept.
  • Dacă dormiți pe o parte, puneți o pernă între picioare. Dacă dormiți pe spate, țineți o pernă sub genunchi.
  • Când vă ridicați din poziția culcat, întoarceți-vă pe o parte, trageți ambii genunchi spre partea laterală a patului. Ridicați-vă, împingând cu mâinile în sus. Evitați să vă ridicați îndoind talia.

Aceste recomandări vă vor ajuta să preveniți cât mai mult durerile de spate. Pentru îmbunătățirea posturii sunt disponibile și anumite dispozitive medicale care v-ar putea fi de ajutor, cum ar fi ortezele toracice sau corsetele pentru coloană. Deși aceste dispozitive medicale pot fi eliberate fără prescripție medicală, este indicat să cereți recomandarea medicului înainte pentru a vă asigura că sunt produsele potrivite pentru dumneavoastră.

Dacă durerea de spate persistă sau se agravează, solicitați sfatul unui medic. Kinetoterapeutul, medicul ortoped sau chiropracticianul sunt specialiștii cărora vă puteți adresa. Aceștia vă pot ajuta să aflați dacă postura adoptată este una incorectă și ce puteți face pentru a corecta acest aspect în vederea prevenirii sau diminuării durerii de spate. Dacă nu sunteți siguri unde puteți obține ajutor pentru combaterea durerilor de spate, adresați-vă medicului de familie.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4485-back-health-and-posture

https://medlineplus.gov/guidetogoodposture.html

https://chiromedicahealthcenter.ro/postura-corecta-cum-o-mentii/