Ochiul uscat produce disconfort și senzația de usturime ori arsură. Iar uneori poate fi necesar să adoptați unele măsuri în stilul de viață pe o perioadă nedeterminată pentru a evita diferite complicații. Chiar dacă poate părea o afecțiune banală, este important să cunoașteți care sunt semnele sindromului de ochi uscat, ce puteți face pentru gestionarea acestuia și când trebuie să vă adresați medicului.
Informații utile
Sindromul de ochi uscat este o afecțiune comună, care apare atunci când filmul lacrimal nu oferă suficientă lubrifiere ochilor, din diferite cauze. Această instabilitate lacrimală poate duce la inflamația și deteriorarea suprafeței ochiului.
Filmul lacrimal și rolul acestuia
Filmul lacrimal are trei straturi: strat lipidic, strat apos și mucus. Toate cele trei straturi ajută la menținerea suprafeței ochiului sănătoasă, lubrifiată, netedă și curată. Dacă glandele lacrimale produc mai puține lacrimi, filmul lacrimal poate deveni instabil. Se poate descompune rapid, creând pete uscate pe suprafața ochilor. Lacrimile sunt formate din apă, uleiuri grase, proteine, electroliți, compuși pentru combaterea bacteriilor. Acest mix ajută suprafața ochiului să se mențină curată și să putem vedea clar.[1]
Cauze
Sindromul ochiului uscat poate fi cauzat de o varietate de factori [2] care perturbă filmul lacrimal, printre care și anumite modificări hormonale, boli autoimune sau afecțiuni alergice ale ochilor. În cele mai multe cazuri, sindromul de ochi uscat apare ca urmare a scăderii producției lacrimale sau creșterii evaporării lacrimale.
- Scăderea producției lacrimale. Termenul medical pentru această afecțiune este keratoconjunctivita sicca. Cauzele frecvente ale scăderii producției de lacrimi includ:
– vârsta înaintată
– utilizarea lentilelor de contact
– anumite afecțiuni medicale, cum ar fi boli alergice, artrită reumatoidă, lupus, sclerodermie.
– unele medicamente, printre care antihistaminice, decongestionante, antidepresive și medicamente pentru hipertensiune arterială.
- Creșterea evaporării lacrimale. În acest caz, apare blocarea glandelor meibomiene, care sunt localizate la nivelul pleoapelor și produc stratul lipidic al filmului lacrimal, ce menține lubrifiată suprafața ochiului. Cauzele frecvente ale evaporării lacrimale crescute includ:
– blefarita, o afecțiune inflamatorie a pleoapelor;
– clipitul rar, atunci când vă concentrați în timpul anumitor activități, cum ar fi cititul sau lucratul la calculator, condusul;
– expunerea la vânt, fum sau aer uscat.
Factori de risc
- Vârsta: sindromul ochiului uscat este mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Cele mai multe dintre persoanele afectate sunt femei, însă afecțiunea este întâlnită și la bărbați.
- Anumite afecțiuni: alergii, boala tiroidiană, lupus, artrita reumatoidă.
- Deficiențe nutriționale: persoanele care au deficit de vitamina A au un risc mai ridicat.
- Expunerea îndelungată la lumina albastră emisă de ecranele calculatoarelor sau telefoanelor. Este indicat să faceți mici pauze sau puteți opta pentru purtarea ochelarilor care filtrează această sursă de lumină[3].
Simptome
Cele mai frecvente semne ale sindromului de ochi uscat sunt senzația de arsură la nivelul ochiului, durerea și roșeața[4]. Alte simptome frecvente includ:
- senzația că aveți nisip în ochi
- vedere încețoșată
- lăcrimarea excesivă ce alternează cu perioadele în care ochii sunt uscați
- secreții oculare, caracterizate și prin lipirea pleoapelor în timpul somnului
- senzația de oboseală oculară mai repede decât înainte
- dificultăți de citire sau lucrul la calculator pentru perioade mai lungi devine obositor
Diagnostic
Medicul oftalmolog poate pune diagnosticul în urma unei examinări clinice, descrierii simptomelor și istoricului medical. Menționați dacă urmați anumite tratamente sau dacă vă desfășurați activitatea în anumite medii. Medicul poate cere și efectuarea unor teste pentru a verifica funcționalitatea filmului lacrimal.
Ce puteți face pentru gestionarea simptomelor?
Tratament
Tratamentul are ca scop menținerea ochilor curați și bine lubrifiați[5].
- Folosirea soluțiilor de tip “lacrimi artificiale”, care conțin substanțe cu rol nutritiv. Acestea sunt eliberate și fără rețetă și se găsesc sub formă de picături, spray sau gel. Citiți prospectul sau eticheta cu atenție înainte de administrare și cereți sfatul farmacistului dacă nu știți ce produse sunt indicate pentru dumneavoastră.
- Curățarea și masarea pleoapelor. Utilizați o bucată de vată sau o dischetă din bumbac, pe care le îmbibați în apă caldă și apoi ștergeți și masați ușor pleoapele, pentru a îndepărta mucusul format și a reduce riscul ca acestea să se inflameze.
- Picături de ochi cu ciclosporină. Sunt recomandate de către medic și administrate în cazurile în care afecțiunea devine cronică. Substanța reduce inflamația de la suprafața ochilor și declanșează o producție crescută de lacrimi. Medicamentul nu trebuie utilizat de pacienții cu infecții oculare.
- Picături cu steroizi. Acestea sunt recomandate doar de către medic și ajută la reducerea inflamației, dacă simptomele ochiului uscat devin severe, chiar și după utilizarea frecventă a lacrimilor artificiale.
Prevenție
Dacă vă confruntați des cu sindromul de ochi uscați, acordați atenție situațiilor sau factorilor care par să favorizeze apariția simptomelor și încercați să evitați expunerea la aceștia[6].
- Evitați expunerea la vânt sau aparatele de aer condiționat.
- Folosiți un umidificator pentru reglarea aerului uscat din cameră.
- Faceți pauze scurte atunci când citiți sau lucrați la calculator.
- Poziționați ecranul calculatorului sub nivelul ochilor. Dacă ecranul este poziționat deasupra nivelului ochilor, veți face un efort mai mare pentru a vedea ce scrie pe acesta.
- Evitați fumatul și expunerea la fum. Fumul poate agrava sindromul ochiului uscat.
- Utilizați picături de ochi sau “lacrimi false” dacă vă confruntați des cu această afecțiune.
Când trebuie să mergeți la medic?
Majoritatea persoanelor care se confruntă cu sindromul de ochi uscat nu prezintă complicații. Dacă nu observați o ameliorare după evitarea factorilor de risc sau utilizarea produselor recomandate de farmacist, consultați un medic. De asemenea, adresați-vă medicului și în situațiile în care apariția sindromului vă împiedică să vă desfășurați activitățile zilnice sau vă provoacă un disconfort mare.
[1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/170743#causes
[2] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863
[3]https://www.healthline.com/health/dry-eye-syndrome#risk-factors
[4]https://www.healthline.com/health/dry-eye-syndrome#symptoms
[5] https://www.medicalnewstoday.com/articles/170743#home_remedies
[6]https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-eyes/symptoms-causes/syc-20371863