STUDIU: Automedicația în România

automedicația in românia

Atunci când se confruntă cu primele simptome ale unei afecțiuni minore, 62% dintre români folosesc produse care se eliberează fără prescripție medicală pentru a le gestiona, potrivit unui studiu realizat pentru RASCI de către compania de cercetare de piață IPSOS[1], în cadrul campaniei educaționale „Despre sănătate, cu responsabilitate”.

Potrivit acestui studiu[2], confruntați cu simptome ale unei afecțiuni minore pe parcursul ultimelor 12 luni, ca primă reacție, 39% dintre respondenți au declarat că au folosit un medicament fără rețetă (OTC) pentru a-și ameliora simptomele, în timp ce 23% au apelat la suplimente alimentare în gestionarea acestora, fie vitamine și minerale, fie suplimente alimentare pe bază de plante. Dintre respondenții cooptați în studiu, 18% au declarat că nu au luat nicio măsură ci au așteptat ca afecțiunea să treacă de la sine, în timp ce 16% au declarat că au folosit remedii populare.

Cele mai comune simptome din afecțiunile pentru gestionarea cărora românii apelează la automedicație cu produse care se eliberează fără rețetă sunt: răceală și gripă, dureri de cap, dureri articulare și musculare, dureri menstruale, balonare, arsuri gastrice sau dureri de stomac. Medicul reprezintă principala sursă de informare cu privire la abordarea corectă în cazul afecțiunilor minore, privind tratamentul cu produse care se eliberează fără prescripție medicală (65%), acesta fiind urmat îndeaproape de farmacist (60%). Totodată, aceștia sunt și sursele de informare care se bucură de cea mai mare încredere din partea respondenților, 8.8 din 10 în cazul medicului, respectiv 8.0 din 10 în cazul farmacistului.

Majoritatea respondenților au declarat că citesc prospectul unui produs. Cu toate acestea, nu toate informațiile incluse în prospect prezintă același nivel de interes în rândul utilizatorilor, aceștia fiind interesați în principal de modul de administrare și dozaj (84%) și efecte secundare (80%), în timp ce restul sunt citite doar de aproximativ jumătate dintre respondenți.

 

[1] Automedicația în România. Comportamente și atitudini cu privire la produsele care se eliberează fără prescripție medicală, IPSOS pentru RASCI, octombrie 2019.

[2] Studiul a fost realizat în perioada august – octombrie 2019, incluzând atât o componentă calitativă  și o componenta cantitativă.