Suplimente alimentare administrate copiilor și efectele supradozării

Copil suplimente alimentare opțiune scurtă durată

În cazul unui copil care nu are mese sănătoase regulate, mănâncă mult fast-food și mâncare semi-preparată sau bea multe sucuri carbogazoase, atunci suplimentele alimentare pot fi într-adevăr o opțiune. Însă una de scurtă durată, deoarece părinții ar trebui să rezolve problema alimentației și nu să folosească suplimentele alimentare ca o rezolvare-minune a unei diete deficitare.

Suplimentele de vitamine și minerale pot fi necesare și în cazul copiilor care suferă de boli cronice, cum ar fi astmul, sau de boli digestive. De asemenea, în cazul în care copilul are o dietă restrictivă din cauza unei afecțiuni, suplimentele pot veni în ajutor.

Suplimente alimentare. Ce-i prea mult strică

Problema este că aceste suplimente alimentare pot deveni toxice dacă sunt luate în cantități prea mari, mai ales în cazul vitaminelor liposolubile (A, D, E și K). Acestea se depun sub formă de rezerve în organism și nu se elimină renal, cum o fac cele hidrosolubile. În plus, o supradoză din anumite vitamine sau minerale poate duce la proasta absorbție a altora, creând astfel un dezechilibru nutrițional.

De aceea, este important să citești întotdeauna eticheta sau prospectul produsului, pentru a vedea care este cantitatea recomandată pe zi și cât la sută din necesarul zilnic de vitamine și minerale acoperă o doză. În plus, mai ales în cazul suplimentelor alimentare sub formă de jeleuri, e bine să fii atent și la cantitatea de zahăr pe care o conțin. S-ar putea să afli că, la fiecare jeleu primit, copilul înghite și un sfert de linguriță de zahăr.

Suplimentele alimentare au rolul de a veni în completarea alimentației zilnice pentru ca organismul să realizeze cantitatea zilnică de nutrienți necesară. Din dorința de a-și proteja copiii de eventuale boli și infecții, dar și pentru a le întări organismul, unii părinți au tendința de a le oferi acestora suplimente alimentare fără a cere sfatul medicului. Însă nu toții copiii au nevoie de suplimente alimentare. Și, evident, suplimentele, atunci când sunt necesare, se administrează pentru o anumită perioadă de timp, nu la nesfârșit.

Când sunt recomandate suplimentele alimentare?

O dietă sănătoasă și echilibrată este cel mai adesea suficientă pentru ca sănătatea copiilor să nu fie afectată.

Academia Americană de Pediatrie susține că, în general, medicii ar trebui să recomande suplimente alimentare doar copiilor peste 4 ani, după o discuție prealabilă cu părinții, din care să reiasă ce fel de dietă au cei mici.

Cu toate acestea, există cazuri în care este recomandat ca alimentația copiilor să fie completată de suplimente alimentare:

  • Când copilul nu are mese regulate, mănâncă fast-food sau bea sucuri acidulate;
  • Când copilul suferă de boli cronice sau de boli digestive;
  • Când copilul are un regim de alimentație special cauzat de o anumită afecțiune.

În prima variantă, desigur că primele măsuri se referă la modificarea alimentației copilului.

În situațiile de mai sus, folosirea de suplimente alimentare trebuie recomandată de un medic care a analizat situația copilului, a pus un diagnostic și recomandă în continuare folosirea acestora.

Cantitatea de suplimente alimentare ce poate fi dată copiilor

Cantitatea de suplimente alimentare trebuie adaptată în funcție de suplimentul alimentar și de cel care o primește. Dacă suplimentul alimentar este administrat în cantitate prea mare, acesta poate deveni toxic pentru organism. În cazul consumului unor cantități nepotrivite, se pot produce dezechilibre nutriționale: anumite vitamine sau minerale sunt prost absorbite de organism din cauza altora aflate în exces.

Trebuie întotdeauna respectate dozele recomandate pe eticheta sau în prospectul produsului sau cele recomandate de medic.

Efectele supradozării cu suplimente alimentare

Suplimentele alimentare pot deveni periculoase dacă nu sunt luate corespunzător. Cantități excesive de suplimente alimentare pot avea efecte adverse asupra organismului.

De exemplu:

  • Luată în exces, vitamina A poate provoca: dureri de cap, oboseală, buze uscate, dureri de articulații;
  • Fierul în exces poate provoca: dureri de cap, constipație, scădere în greutate;
  • Consumul de zinc în exces poate duce la: vărsături, slăbirea sistemului imunitar.

Suplimentele alimentare pot avea un rol pozitiv asupra organismului adulților, cât și al copiilor, însă doar dacă sunt administrate corespunzător. Consumul unei cantități cât mai mari de suplimente alimentare nu înseamnă un organism mai sănătos. Primul pas către un organism sănătos este o alimentație corectă și sănătoasă.

Este recomandat ca administrarea de suplimente alimentare copiilor să aibă loc doar în cazuri deosebite, precum cele menționate mai sus.