Transpirația excesivă

Transpirația excesivă

Transpirația excesivă sau “hiperhidroza”, în termeni medicali, se referă la situațiile în care o persoană transpiră mai mult decât în mod normal, chiar și în condiții de vreme rece sau în lipsa unui efort intens. Poate fi vorba despre afectarea întregului corp sau a anumitor zone, cum ar fi transpirarea palmelor, tălpilor, axilei sau transpirație abundentă la nivelul feței.

Informații utile

Transpirația excesivă reprezintă o problemă comună care poate afecta desfășurarea activităților zilnice și, de multe ori, poate duce la anxietate, scăderea respectului de sine sau chiar depresie.[1]

Frecvență

Oricine se poate confrunta cu transpirația excesivă, iar studiile arată că, de exemplu, aproximativ 2-3% din populația americană suferă de hiperhidroză, manifestată la nivelul axilei, palmei sau tălpilor. Aproape o treime dintre ei au pe cineva în familie cu această afecțiune[2].

Provoacă un miros urât?

De regulă, transpirația în sine este inodoră, fiind în cea mai mare parte apă. Cu toate acestea, transpirația poate provoca un miros neplăcut atunci când bacteriile de pe piele intră în contact cu picăturile de sudoare, iar acestea favorizează descompunerea moleculelor care alcătuiesc transpirația.[3]

Tipuri de hiperhidroză

Transpirația este un răspuns natural al corpului la anumite condiții, cum ar fi vremea caldă, activitatea fizică intensă, stresul și stările de frică sau furie. În cazul hiperhidrozei[4], transpirația este excesivă, fără un motiv anume.

  • Hiperhidroză focală primară. Transpirația apare la nivelul anumitor părți ale corpului, în special picioare, mâini, față sau axilă. De obicei, episoadele specifice acestui tip de transpirație excesivă încep în copilărie. Aproximativ 30-50% dintre persoanele cu hiperhidroză focală primară au un istoric familial[5].
  • Hiperhidroza secundară generalizată. În general, acest tip apare la maturitate și duce la transpirație excesivă pe o mare parte a corpului sau poate fi afectată doar o singură zonă. Este posibil să apară și transpirații nocturne abundente.
Cauze

Cauzele acestei afecțiuni diferă și în funcție de tipul de hiperhidroză cu care vă confruntați. [6]

  • Hiperhidroza primară. Persoanele afectate de transpirația excesivă primară obișnuiau să pună condiția medicală pe seama unor stări psihologice, stresului sau emoțiilor. Studiile au demonstrat că este întocmai invers, astfel că pacienții cu hiperhidroză primară se confruntă cu stări de anxietate sau stres din cauza transpirației excesive. Cercetătorii au descoperit că anumite gene joacă un rol important în declanșarea transpirației excesive, iar majoritatea pacienților aveau în familie un membru care se confrunta cu această afecțiune.
  • Hiperhidroza secundară. Este provocată de o altă problemă medicală sau apare ca un efect advers la medicamentele utilizate pentru tratarea anumitor boli. Printre afecțiunile care pot cauza hiperhidroza secundară se numără diabetul zaharat, tulburările tiroidiene, bolile cardiovasculare, menopauza sau obezitatea. Unele medicamente antidepresive sau utilizate pentru tratarea unor afecţiuni neurologice sau a hipertensiunii arteriale pot provoca transpirație excesivă.
Cum se manifestă transpirația excesivă

Simptomele pot varia de la o persoană la alta, în ceea ce privește gradul de severitate sau impactul asupra vieții fiecăruia. Transpirația excesivă poate fi o adevărată provocare zilnică pentru cei care se confruntă cu ea, ducând la instalarea nesiguranței de sine și a frustrării. Hiperhidroza implică[7]:

  • Transpirație abundentă fără un motiv anume (sport, stres, căldură etc.)
  • Formarea de broboane de transpirație sau șiroaie pe față, la nivelul axilei sau pe spate
  • Udarea șosetelor și a hainelor până în punctul în care trebuie schimbate

De asemenea, transpirația excesivă poate provoca:

  • Mâncărime și iritarea zonei în care se produce
  • Miros urât, din cauza bacteriilor de pe piele care interacţionează cu picăturile de sudoare
  • Modificări la nivelul pielii, cum ar fi decolorarea zonelor afectate, crăparea pielii
  • Înmuierea pielii și descuamarea acesteia

Felul în care se manifestă transpirația sau localizarea zonelor afectate pot ajuta la diagnosticarea tipului de hiperhidroză. Transpirația excesivă din cauza hiperhidrozei focale afectează de obicei ambele părți ale corpului, de exemplu ambele mâini sau ambele picioare. Aceasta nu provoacă transpirații nocturne și nu trec de la sine, fără tratament. În schimb, persoanele care suferă de hiperhidroză generalizată pot transpira și pe timpul nopții, când dorm.

Diagnostic

Pentru a putea stabili dacă este vorba despre transpirație excesivă sau alte afecțiuni, medicul va face o examinare clinică și va putea cere și efectuarea unor analize de sânge și urină. De cele mai multe ori, medicii se bazează și pe istoricul medical pentru a putea confirma dacă este vorba despre o hiperhidroză primară sau secundară. Se pot efectua și alte teste suplimentare, pentru un diagnostic precis, cum ar fi testul de termoreglare ce presupune acoperirea zonei afectate cu o pudră specială care îşi schimbă culoarea în cazul transpiraţiei excesive.[8]

Ce puteți face pentru a gestiona transpirația?

Tratament

Metodele recomandate pentru gestionarea transpirației excesive depind și de tipul de hiperhidroză cu care vă confruntați[9].

  • Antiperspirante: Dacă cele utilizate în mod frecvent nu dau rezultate, puteți cere sfatul farmacistului pentru a vă indica un antiperspirant ce blochează glandele sudoripare, care trebuie aplicat conform recomandărilor sau indicațiilor de pe etichetă. Unele persoane au nevoie de un produs mai puternic și atunci este nevoie de recomandarea medicului pentru un produs eliberat doar pe bază de rețetă.
  • Iontofereza. Dacă transpirația excesivă vă afectează mâinile sau picioarele sau ambele zone, iontofereza poate fi o opțiune terapeutică. Este o procedură care presupune trecerea curentului galvanic prin pielea scufundată într-un vas cu apă. Curentul oprește temporar activitatea glandelor sudoripare. Este nevoie de 2-3 astfel de ședinte, cu o durată între 20-40 minute, în funcție de recomandarea medicului.
  • Toxina botulinică. Tratamentul este administrat doar de către medic și constă în administrarea injecției pentru inhibarea unei substanțe chimice din organism care este responsabilă de stimularea în exces a glandelor sudoripare. Rezultatele pot apărea și în câteva zile de la procedură.
  • Intervenție chirurgicală. Tehnica de îndepărtare a glandelor sudoripare este efectuată doar în situațiile în care niciun alt tratament nu are efect. Trebuie menționat că acest lucru este posibil doar în cazul transpirației excesive de la nivelul axilei.
Complicații

Dacă transpirația excesivă nu este tratată, aceasta poate duce la complicații precum: infecții ale unghiilor, apariția negilor, infecții bacteriene, erupții cutanate însoțite de senzația de mâncărime sau usturime. Impactul psihologic nu trebuie neglijat. Persoanele care transpiră excesiv pot fi afectate emoțional, retrase social sau chiar deprimate.

Poate fi prevenită?

Din nefericire, transpirația excesivă nu poate fi prevenită. Însă câteva sfaturi v-ar putea ajuta să diminuați intensitatea ei[10]:

  • Optați pentru haine largi pentru a minimiza efectele transpirației
  • Alegeți haine sau încălțăminte din materiale care lasa pielea să respire și nu rețin transpirația
  • Purtați șosete care absorb umezeala și schimbați-le de minimum 2 ori pe zi
  • Evitați: hainele strânse pe corp sau sau din materiale plastice, consumul de alcool sau alimente picante.

Când ar trebui să mergeți la medic?

Adresați-vă medicului dacă vă confruntați cu transpirații nocturne fără motiv, hiperhidroza vă perturbă activitățile zilnice și vă provoacă stări de anxietate sau depresie.[11]

Transpirația excesivă poate fi și un simptom al altor afecțiuni medicale. Solicitați îngrijiri medicale dacă:

  • Transpirația este însoțită de amețeală, dureri în piept sau greață
  • Scădeți în greutate fără alt motiv
  • Transpirația apare cu febră, dificultăți de respirație și bătăi rapide ale inimii.

[1] https://www.mayoclinic.org/symptoms/excessive-sweating/basics/definition/sym-20050780

[2] http://www.sfatulmedicului.ro/Transpiratia/hiperhidroza-transpiratia-excesiva_1412

[3] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17113-hyperhidrosis/diagnosis-and-tests

[4] https://www.healthline.com/health/hyperhidrosis#types

[5] https://www.healthline.com/health/hyperhidrosis#types

[6] https://www.medicalnewstoday.com/articles/182130#causes

[7] https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17113-hyperhidrosis

[8] https://www.healthline.com/health/hyperhidrosis#diagnosis

[9] https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hyperhidrosis-treatment

[10] https://www.nhs.uk/conditions/excessive-sweating-hyperhidrosis/

[11] https://www.mayoclinic.org/symptoms/excessive-sweating/basics/when-to-see-doctor/sym-20050780