Atunci când se confruntă cu primele simptome ale unei afecțiuni minore, 62% dintre români folosesc produse care se eliberează fără prescripție medicală pentru a le gestiona, potrivit unui studiu realizat pentru RASCI de către compania de cercetare de piață IPSOS[1], în cadrul campaniei educaționale „Despre sănătate, cu responsabilitate”.
Potrivit acestui studiu[2], confruntați cu simptome ale unei afecțiuni minore pe parcursul ultimelor 12 luni, ca primă reacție, 39% dintre respondenți au declarat că au folosit un medicament fără rețetă (OTC) pentru a-și ameliora simptomele, în timp ce 23% au apelat la suplimente alimentare în gestionarea acestora, fie vitamine și minerale, fie suplimente alimentare pe bază de plante. Dintre respondenții cooptați în studiu, 18% au declarat că nu au luat nicio măsură ci au așteptat ca afecțiunea să treacă de la sine, în timp ce 16% au declarat că au folosit remedii populare.
[1] Automedicația în România. Comportamente și atitudini cu privire la produsele care se eliberează fără prescripție medicală, IPSOS pentru RASCI, octombrie 2019
[2] Studiul a fost realizat în perioada august – octombrie 2019, incluzând atât o componentă calitativă și o componenta cantitativă.