Vitamina C – când este benefică pentru organism?

Vitamina C
Vitamina C - cand este benefica pentru organism?

Organismul are o mai mare nevoie de vitamina C decât în mod obișnuit atunci când persoanele sunt răcite, au febră, deficit de fier sau de proteine sau alte situații. În aceste cazuri, deficitul poate fi redus prin consumul de suplimente alimentare cu vitamina C.

Vitaminele sunt compuși organici esențiali pentru sănătatea organismului. În majoritatea cazurilor, organismul nu le poate sintetiza, ci trebuie aduse prin aport exogen. Adică prin alimentație, sau, uneori, prin suplimente. Deficitul de vitamine apare în cazul aportului deficitar, al dietelor severe, dar și al persoanelor cu malabsorbție (care nu pot utiliza eficient componenții din alimente).

Vitaminele pot veni să suplinească anumite nevoi ale organismului, atunci când, din anumite motive, anumite substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică. În niciun caz vitaminele nu trebuie luate în loc de medicamente. Este recomandat sfatul medicului înainte de a utiliza anumite suplimente alimentare pe bază de vitamine.

Rolul vitaminei C

Organismul are o mai mare nevoie de vitamina C decât în mod obișnuit atunci când persoanele sunt răcite, au febră, deficit de fier sau de proteine, când urmează o intervenție chirurgicală. Fiind o vitamină pe care organismul uman nu o poate sintetiza singur, este nevoie să avem la dispoziție doza necesară din alimentație sau din suplimente alimentare, atunci când alimentația nu poate furniza cantitatea optimă de vitamina C.

De multe ori, atunci când răcim, de exemplu, prima opțiune de ameliorare a simptomelor la care se gândesc mulți este vitamina C. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Nu este neapărat o variantă greșită, dar trebuie să știm că aceasta, ca oricare altă vitamină, nu face minuni. Ea nu previne sau vindecă afecțiuni.

În afară de situațiile enumerate mai sus, poate fi necesară suplimentarea aportului de vitamina C în sezonul de iarnă.  Atunci, sistemul imunitar este mult mai expus factorilor externi. Astfel, vitamina C poate ameliora o serie de simptome mai des întâlnite în sezonul rece, precum pielea uscată, părul fragil, dureri musculare sau de articulații. Dacă alimentația nu poate furniza necesarul de vitamina C, aceasta poate fi administrată prin utilizarea de suplimente alimentare, la recomandarea specialistului.

Deficitul de vitamina C poate produce diverse simptome. Acestea includ oboseală exagerată, somnolență, scăderea capacitații de apărare a organismului, sângerări ale gingiilor, manifestări cutanate.

Beneficiile vitaminei C

Vitamina C, luată cu responsabilitate și la îndrumarea specialistului poate aduce multiple beneficii organismului:

  • întărirea sistemului imunitar;
  • refacerea mai ușoară după gripă sau răceală;
  • cicatrizarea mai rapidă a leziunilor pielii;
  • îmbunătățirea circulației sângelui, etc.

Pentru un adultdoza zilnică recomandată este între 500 și 1000 de miligrame de vitamina C. Iar doza maxim admisă este de 2000 de miligrame. Depășirea acestor doze riscă sa produca stări de greață, diaree, care pot provoca dureri abdominale sau crampe, dureri în piept, probleme cu dantura, amețeli, oboseală.

Astfel, vitamina C poate fi benefică pentru organism. Dar în situațiile și dozele recomandate de un specialist. Mai mult, informarea corectă și citirea cu atenție a prospectului și a informațiilor de pe ambalaj este extrem de importantă pentru sănătatea noastră!